În ultima săptămână, a mai fost confirmată îmbolnăvirea cu rujeolă a 7 copii din Neamț. Probele trimise la Institutul „Cantacuzino” București au fost analizate și rezultatele au relevat prezența virusului în cazul a șapte seruri trimise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț. În luna mai au fost confirmate 63 de îmbolnăviri cu rujeolă în județul Neamț și declarate mai multe focare, între care și în municipiile Piatra Neamț și Roman.

„Sunt 63 de cazuri confirmate în luna mai, atât clinic, dar și cu laboratorul de la Institutul «Cantacuzino» București. Focare de rujeolă există în mai multe localități, dar cele mai multe îmbolnăviri sunt în focarele de la Doljești – 7 copii, la Piatra Neamț anexa Văleni – 4 cazuri, la Dumbrava Roșie – 4 cazuri, la Roman – 4 cazuri, la Humulești – 3 cazuri. Vaccinarea se face în special în focare, unde sunt implicați și asistenții comunitari care discută cu părinții pentru conștientizarea importanței imunizării în limitarea răspândirii bolii și în protejarea comunității”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP Neamț.

Imunizarea cu vaccinul ROR (împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului) este cea mai sigură cale de protejare recomandată de medici. Primul vaccin se administrează la vârsta de 1 an, între 12 și 15 luni ale copilului, potrivit schemei de imunizare, iar a doua doză se administrează la vârsta de 5 ani a copilului, neapărat în perioadă de sănătate, nu atunci când copilul este febril sau prezintă vreo afecțiune. În acest moment, DSP Neamț nu mai are în stoc doze de vaccin ROR. Ultimele doze de vaccin primite de DSP Neamț au fost în luna mai, 100 de doze, distribuite cu precădere medicilor de familie din localitățile cu focare, dar și medicilor care nu mai au vaccinul.

„Epidemia de rujeolă continuă și ultimele doze sunt insuficiente, astfel că am trimis mai multe solicitări de vaccin ROR și așteptăm o nouă tranșă, care până astăzi, 6 iunie, încă nu a ajuns de la București”, a adăugat dr. Mirela Grădinaru.

La nivel național, în ultima săptămână au fost confirmate 199 de noi cazuri, în scădere față de săptămâna anterioară, când au fost confirmate 237 de cazuri noi. (C.I.)

Articolul precedentMoara de la Petricani a ars din cauza unui scurtcircuit, pagubele sunt de 1,9 milioane lei
Articolul următorProiect de suflet al DJTS Neamţ – NOAPTEA SPORTULUI PIETREAN (08.06; 20:00, stadion Ceahlăul)
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.