reclama autocenter

Salariatul care muncește 14 zile consecutiv are dreptul la 4 zile de odihnă și compensații, potrivit Codului muncii. După cum se știe, repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbătă și duminică. În situații de excepție, zilele de repaus săptămânal, după o perioadă de activitate continuă, de maximum 14 zile calendaristice, trebuie acordate cumulat, conform Codului muncii.

Astfel, salariatul aflat într-o asemenea situație are dreptul la 4 zile de repaus, după cele 14 zile de activitate continuă. La acest drept se adaugă dublul compensațiilor care se cuvin, în general, pentru muncă suplimentară. Fiind o muncă în situație de excepție, care poate afecta sănătatea și securitatea salariatului, este nevoie de autorizarea din partea Inspectoratului teritorial de muncă și de acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanților salariaților.

De asemenea, este evident că trebuie să fie de acord și salariatul să lucreze continuu o perioadă atât de lungă. Angajatorii care nu respectă aceste drepturi riscă amenzi cumulate de până la 6.000 de lei. Ei pot fi sancționați pentru două tipuri de contravenții: nerespectarea dispozițiilor privind muncă suplimentară; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal. Pentru fiecare dintre aceste două contravenții, valoarea amenzii oscilează de la 1.500 lei la 3.000 lei, conform prevederilor stabilite de Codul muncii. (I.H.S.)

Articolul precedentLa vară, romașcanii merg la Ștrand
Articolul următorStr. Mihai Viteazu – multe sesizări, puţine rezolvări