Drăgușanu și Iacoban, atac la administrația pietreană, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCandidatul ALDE la Primăria Piatra Neamț, Cătălin Drăgușanu, și managerul de campanie al partidului, Constantin Iacoban, au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, mai multe aspecte ce țin de administrația publică locală și care au efecte directe asupra populației.

Constantin Iacoban a prezentat modul în care se administrează banul public, axându-se pe cazul angajaților din Primăria Piatra Neamț, care sunt somați acum, de Curtea de Conturi, să restituie niște prime salariale. „Când eram președinte la Consiliul Județean mi s-a spus și mie să dau astfel pe prime, pentru că se știe că salariile sunt foarte mici, dar le-am spus atunci că nu putem să riscăm așa ceva. La primărie s-au dat, începând cu decembrie 2014, sub formă de ajutoare sociale în valoare de 1.000 de lei, dar impozitate ca premii. S-au dat de Crăciun și de Paște, iar acum a venit Curtea de Conturi și i-a pus să dea înapoi câte 4.000 de lei, plus penalități de 670 de lei”, a declarat Constantin Iacoban.

ALDE analizează posibilitatea dizolvării Asociației Urbtrans

Tot despre administrarea banului public a vorbit și Cătălin Drăgușanu, pornind de la materialele apărute în Mesagerul de Neamț despre Asociația Urbtrans. Acesta a anunțat că, împreună cu directorul general al asociației, Adrian Grigoraș, și cu avocatul partidului studiază varianta în care se poate cere dizolvarea asociației, pornind de la analiza făcută de dumnealui cu privire la încălcarea legislației în vigoare și a statutului asociației. „Situația care este la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans întrunește toate condițiile pentru a se cere dizolvarea asociației, conform art. 56, lit. b din Ordonanța nr. 26, din 30 ianuarie 2000, actualizată, cu privire la asociații și fundații. Cineva cu calitate procesuală poate cere Judecătoriei Piatra Neamț dizolvarea asociației”, a anunțat Cătălin Drăgușanu.

În viziunea lui Cătălin Drăgușanu, Urbtrans, asociație înființată în scopul organizării în comun a furnizării serviciului de transport public de persoane pe raza administrativ teritoriala a localităților Piatra Neamț, Alexandru cel Bun, Dumbrava Roșie, Gârcina, Roznov și Săvinești, a ajuns să-și realizeze scopul prin mijloace ilicite și contrare ordinii publice. „În mod concret, contrar Statutul Asociației, art. 4, nu se respectă următoarele principii: promovarea concurenței între operatorii de transport, respectiv transportatorii autorizați, cărora li s-a atribuit executarea serviciului; garantarea accesului egal și nediscriminatoriu al operatorilor de transport și al transportatorilor autorizați la piața transportului public local. Punctele a) și b) nu sunt respectate, deoarece atribuirea traseelor de către A.D.I. Urbtrans se face în mod direct către cel puțin un operator de transport, și anume SC Troleibuzul SA, conform Hotărârilor de Consiliul Județean”, a subliniat Cătălin Drăgușanu.

Un alt aspect prezentat de candidatul ALDE se referă la încălcarea punctului f) din statutul asociației, prin contractarea, în mod direct, confecționarea și montarea a șapte stații de autobuz, la prețuri de cinci ori mai mari decât prețul pieței. Mai mult, contractul a fost încheiat cu firma cumnatului directorului adjunct al asociației, Ioan Cucoreanu, fiind și un conflict de interese. „Conform Statutului Asociației, art. 18. – (2) – «Principalele atribuții ale Adunării Generale a Asociației sunt, printre altele: aprobarea contractelor a căror valoare depășește echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro». Există suspiciunea rezonabilă că, pentru încheierea contractului de prestări servicii nr. 78, din 28.01.2016, în valoare de 91.008,6 lei, nu există aprobarea Adunării Generale a Asociației, deoarece doi din reprezentanții membrilor Adunării Generale ai Asociației, în speță domnul Ioan Grădinaru, numit de Consiliul Local al comunei Dumbrava Roșie, care a decedat în luna ianuarie 2016, și domnul Ionel Ciubotaru, numit de Consiliul Local al orașului Roznov, condamnat la închisoare cu suspendare și demis din funcție în 29 martie 2016, nu au putut participa la ședințe”, a adăugat Cătălin Drăgușanu.

Cei trei sunt și membri ai Consiliului Director, iar candidatul ALDE se întreabă cum s-au întrunit în ședințe în ultima perioadă, de vreme ce două persoane din trei nu mai sunt membre.

După ce a mai prezentat o serie de aspecte legate de încălcările statutului asociației, Cătălin Drăgușanu a insistat pe ideea că Urbtrans trebuie dizolvată.

Andreea AMARIEI

 

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentCadou de Ziua Copiilor: Observator Astronomic modernizat la Bacău
Articolul următor”PSD are cea mai bună echipă, propune cele mai bune proiecte pentru județul Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.