0:00

Cadou de Ziua Copiilor: Observator Astronomic modernizat la Bacău, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiObservatorul Astronomic Bacău a fost inaugurat, marţi, 31 mai, după realizarea unor lucrări de modernizare.

Valoarea proiectului a fost de 2,2 milioane €, din care 1,5 milioane € din fonduri europene.

“Modernizarea clădirii Observatorului  Astronomic prevede la nivelul superior crearea unei platforme circulabile, unde se amenajează o sală ecuatorială, acoperită cu o cupolă rabatabilă, dotată cu  un telescop performant. Noul  corp de  clădire, construit   în   partea  de  sud  a  Observatorului,  înglobează   accesul în construcţia existentă.  Pentru comunicarea  pe  orizontală  între  cele  două  corpuri  se realizează la  nivelul parterului, etajelor  I și  II, câte  un gol  de  trecere. Accesul la sala ecuatorială se face prin o galerie de trecere din construcția nouă spre construcţia existentă a Observatorului Astronomic. Clădirea nouă va fi prevăzută cu o scară de acces în 4 rampe şi cu un lift panoramic vitrat pentru 6 persoane. Crearea   centrelor  de  informare  la  fiecare  nivel  al  construcţiei  noi şi realizarea  sălii ecuatoriale la ultimul nivel al clădirii actuale conduc la realizarea unui obiectiv arhitectural unitar, ce modifică aspectul de prezentare şi modernizează expoziţia Observatorului Astronomic”, se menţionează pe portalul Observatorului Astronomic „Victor Anestin” Bacău.

Peste 1.000 de copii din Bacău sunt înscriși să viziteze și să asiste la show-urile multimedia oferite de noul Observator miercuri, 1 iunie, de Ziua Copiilor.

Observatorul Astronomic a fost înfiinţat în 30 noiembrie 1976. În 1979, Observatorul Astronomic a fost mutat în spaţiul Turnului de apă (numit şi „Casa de Apă”) din strada Trotuş nr. 10. Între 1979 şi 1984 s-a modificat funcţionalul construcţiei, din castel de apă devenind observator astronomic, cu amenajarea unei săli de spectacole la etajul 3. S-a realizat, de asemenea, o scară metalică de acces de la parter la etajul 3. În 1980, Observatorul a fost dotat cu planetariu şi 2 lunete de 63/840 mm care au fost aduse din Germania, iar în 1984 a fost inaugurată expoziţia de bază şi planetariul. Din 1995, Observatorul a fost denumit după numele lui Victor Anestin. (M. CONSTANTINESCU; FOTO: Observatorul Astronomic Bacău)

Articolul precedentACTUALIZARE: Cod galben de inundații în Neamţ
Articolul următorDrăgușanu și Iacoban, atac la administrația pietreană
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.