Începând de vineri, 24 februarie, Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” demarează o serie de manifestări artistice, care sunt menite să celebreze Sărbătoarea de Dragobete, dar și apropiata sosire a primăverii. În cele ce urmează veți găsi amănunte despre Târgul de Mărțișor, despre spectacolele de muzică, teatru și dans popular pregătite pentru publicul din Piatra și din județ.
UN CADOU AUTENTIC DE MĂRȚIȘOR
Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” continuă parteneriatul cu Shopping City Piatra-Neamț. Astfel, având alături și Complexul Muzeal Județean Neamț, instituția aflată sub patronajul Consiliului Județean Neamț organizează în perioada 24 februarie-8 martie o nouă ediție a Târgului de mărțișor, aflat anul acesta sub sloganul UN CADOU AUTENTIC DE MĂRȚIȘOR. Pentru acest eveniment au fost invitați meșteri populari cunoscuți și apreciați – Elena și Vasile Ciocârlan (comuna Ștefan cel Mare, măști populare și împletituri din sfoară), Rodica Ciocârtău (Pipirig, țesături și cusături), Cecilia Hăisan (Piatra-Neamț, mărțișoare și icoane pe sticlă), Vasile Dudanu (Grumăzești, prelucrare piei), Valentina Acasandrei (Iași, icoane și pictură naivă), Ion Ilioaia (Ruginoasa – Iași, prelucrarea pieilor), Dumitru Pașaniuc (Marginea — Suceava, obiecte de ceramică). Lor li se vor alătura, din Piatra-Neamț, Adina Spiridon, Maria Baciu, Gabriela Pruteanu, Maria Tamaș, Ludmila Răileanu, care vor etala obiecte de artă decorativă și hand made. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 24 februarie, la ora 11:00, la Shopping City Piatra-Neamț.
*************
Sâmbătă, 25 februarie, în spațiul generos pus la dispoziție de către Shopping City Piatra-Neamț, vor expune propriile mărțișoare meșterite la orele de curs elevii claselor externe ale Școlii Populare de Arte Piatra-Neamț. Vor fi prezente: clasa de țesut-cusut de la Vânători-Neamț, coordonată de prof. Elena Petrariu (realizată în parteneriat cu Liceul Tehnologic “Arhimandrit Chiriac Nicolau” și Primăria Vânători-Neamț); clasa de împletituri fibre vegetale-nuiele de la Vânători-Neamț, coordonată de meșterul popular Stelian Boboc (înființată în parteneriat cu Parohia “Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” și Primăria Vânători-Neamț); clasa de țesut-cusut de la Pipirig, coordonată de meșterul popular Rodica Ciocârtău (înființată în parteneriat cu Liceul Tehnologic “Ion Creangă” Pipirig, structura Stânca); clasa de împletituri fibre vegetale-pănuși de la Horia, coordonată de prof. Carmen Mititelu (înființată în parteneriat cu Școala Gimnazială “Carmen Sylva” Horia și Primăria Horia); clasa de prelucrare a lemnului de la Negrești, coordonată de meșterul popular Ioan Bobric (realizată în parteneriat cu Şcoala Gimnazială “Dumitru Almaș” Negrești și Primăria Negrești); clasa de confecționat măști (înființată în parteneriat cu atelierul meșterului popular Vasile Ciocârlan și Primăria comunei Ștefan cel Mare); clasa de împletituri din sfoară de la Ștefan cel Mare (înființată în parteneriat cu atelierul meșterului popular Elena Ciocârlan și Primăria comunei Ștefan cel Mare); clasa de țesut-cusut de la Gherăești, coordonată de meșterul popular Maria Bereșoaie (înființată în parteneriat cu Școala Gimnazială Gherăești, Primăria comunei Gherăești și Biserica Romano-Catolică Gherăești); clasa de modelaj în lut, coordonată de meșterul popular Ionela Lungu, Târgu Neamț; clasa de artă decorativă a Școlii Populare de Arte din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”, coordonată de Mădălina Mariuțac.
************
CLASA DE ACTORIE LA SHOPPING CITY
De Dragobete, clasa de actorie a Școlii Populare de Arte Piatra-Neamț va fi, vineri (24 februarie) după-amiază, la Shopping City. Acolo va prezenta spectacolul “Clovnul salvator”, după “Orașul fără iubire”, de Lev Ustinov. Elevii îndrumați de actrița Maria Hibovski (căreia i se datorează punerea în scenă a piesei) așteaptă cu nerăbdare și emoție să joace într-un spațiu nou și în fața unui public cu vârste de la 5 la peste 80 de ani. Evenimentul va avea loc vineri, 24 februarie, la Shopping City din Piatra-Neamț (în zona Food Court de la etajul I) începând cu ora 18:00. Intrarea este liberă. Organizatori sunt Consiliul Județean Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” și Shopping City Piatra-Neamț.
************
DRAGOBETELE SĂRUTĂ FETELE!
Ansamblul “Floricică de la munte” celebrează, alături de publicul nemțean, sărbătoarea de Dragobete. Zeul dragostei și bunei dispoziții pe plaiurile românești, denumit și Cap de Primăvară, Dragobetele, fiul babei Dochia, este identificat în tradiția strămoșească ca fiind un Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană sau cu Eros, omologul din mitologia greacă. Numit pe alocuri și Năvalnicul, Dragobete, feciorul frumos care ia mințile fetelor și femeilor tinere, se crede că a fost transformat de Maica Domnului în floare, cea care poartă numele de năvalnic. De Dragobete, dacă e timp frumos, fetele și feciorii ies în poieni, hăulind și chiuind, pentru a culege primele flori de primăvară. Din zăpada netopită, fetele și femeile tinere își fac rezerve de apă pentru spălare în timpul sărbătorilor de peste an. Desfășurarea tradițiilor, a ceremonialelor și a actelor rituale legate de sărbătoarea iubirii la român e atestată de generațiile vârstnice, de la care s-a preluat, printre altele, și zicala “Dragobete sărută fete!”. La sfârșitul acestei săptămâni, membrii ansamblului “Floricică de la munte” vor evolua pe scenele de la Centrul Cultural al comunei Tașca (sâmbătă, 25 februarie, ora 17:00) și de la Centrul Cultural al comunei Girov (duminică, 26 februarie, ora 14:00), prezentând spectacolul folcloric DRAGOBETELE SĂRUTĂ FETELE!. Intrarea la ambele evenimente este liberă.
*************
CÂNTÂND DE DRAGOBETE
Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț, prin Școala Populară de Arte, organizează duminică, 26 februarie, începând cu ora 16:00, în sala “Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, un spectacol muzical folcloric dedicat sărbătorii de Dragobete. Îndrumați de Georgiana Șerban-Axinte, elevii clasei de canto popular vor prezenta, pe lângă o serie de surprize, câteva momente legate de tradițiile care se practică în cadrul ceremonialului nunții la români – alegerea nașilor, învoalarea miresei, hora miresei, turta miresei și mersul în alai. Intrarea la acest eveniment cultural-artistic este liberă, în limita locurilor disponibile. (TEXT şi FOTO: Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”)