Luni, 7 mai, de la ora 9:00 la ora 11:00, a fost grevă de avertisment în majoritatea spitalelor din Neamț, mai puțin la Bicaz și la Bisericani. Cadrele medicale și nemedicale de la Spitalul Orășenesc Bicaz și cele de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani se bucură de „sporuri la nivel maxim, am reușit acest lucru în urma negocierilor purtate cu conducerea spitalelor și cu primăriile ca ordonatori principali de credite”, declară Ionuț Bogdan Nistor, liderul Solidaritatea Sanitară Neamț. La Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” din Roman este o situație aparte, aici nu există sindicat, dar astăzi, 7 mai, personalul angajat a ieșit și a protestat în curtea spitalului, din aceleași motive ca și colegii lor de la spitalele monospecialitate din țară, nemulțumiți de reducerea sporului și de creșterea neuniformă a salariilor.

La protestul de astăzi din Neamț, inițiat de Federația Sanitas conform calendarului anunțat săptămâna trecută, au participat sindicaliști, dar și nemembri, inclusiv de la Solidaritatea Socială. Alături de îngrijitoare, infirmiere, psihologi au protestat în curtea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și câțiva medici. Toată lumea este nemulțumită de diferențele de sporuri între aceleași specialități, de scăderea sporurilor, de scăderea veniturilor ca urmare a trecerii contribuțiilor la salariat. La Spitalul de Urgență protestatarii au mers să discute cu managerul, dr. Cristina Iacob Atănăsoaie explicându-le că „și cu un nivel de 39% la sporuri, tot la minim le putem acorda la toată lumea, dar se calculează la salariul din luna martie 2018”, față de situația de până acum când s-au dat sporuri la salariul din luna ianuarie, ceea ce a dus la scăderi consistente ale veniturilor.

Liderii de sindicat – Sanitas afiliat la federația Hipocrat și Solidaritatea Sanitară Neamț – au pledat pentru coagularea acțiunilor și au îndemnat la începerea acțiunilor în instanță pentru recuperarea măcar a sporurilor pe gărzi și pentru munca în week-end și zilele de sărbătoare libere.

Grevă de avertisment de două ore a fost astăzi și la centrele medico-sociale din Neamț. Eva Ungureanu, liderul Uniunii Sanitas Neamț spune că „s-a asigurat o treime activitatea de urgență în spitalele Târgu Neamț și Roman și la centrele medico-sociale din Păstrăveni, Oșlobeni, Bozieni și cel de la Roman, am notificat anterior conducerile tuturor unităților, așteptăm runda de negocieri de la București, de mâine, când se discută cu primul ministru și liderii de sindicat”.

Scrisoarea conducerii Sanitas (Microsoft Word): SCRISOARE SANITAS. (C.I.)

************************

O parte din angajații Spitalului Municipal de Urgențe Roman s-au aflat luni, 7 mai, într-o grevă de avertisment. Salariații au ieșit în curte și, între orele 9:00 și 11:00, au protestat, purtând o banderolă tricoloră.

După cum ne-a declarat Dana Iftodi, lider al sindicatului Sanitas din spitalul romașcan, protestul a avut loc drept urmare a notificării primite de la sindicatul național Sanitas, privind programul acțiunilor de protest. În principiu deci și la Roman s-a  solicitat modificarea legii salarizării prin eliminarea plafonului de 30% pe ordonator de credite care limitează sporurile, creșteri salariale pentru tot personalul din sănătate, personalul TESA și de îngrijire și negocierea și semnarea Contractului colectiv de muncă.

La spitalul din Roman lucrurile însă stau mult mai bine decât la alte spitale. „Față de alte spitale din județ, la Roman e cel mai bine. Suntem însă alături de colegii noștri  din țară, dar specific faptul că spitalul din Roman stă cel mai bine în ceea ce privește sporurile, care nu au fost exagerat de micșorate ca în alte spitale; s-a ținut cont de o împărțire echitabilă a scăderilor de salarii, s-a ținut cont de secțiile cele mai grele., Nu vreau să fac un elogiu, dar apreciez conducerea spitalului pentru că a ținut și ține cont de noi”, a mai adăugat doamna Iftodi.

Notificarea de la Sanitas-ul național prevede că, dacă nu se rezolvă conflictul de muncă, în data de 11 mai se va declara grevă generală. (D. AILINCĂI)

Articolul precedentL4 Bradu-Cimentul 2-1 (1-1) * Pintilii: “Au loc în Liga a III-a!” * Luca: “Un meci bun, cu ritm!”
Articolul următorEXCLUSIVITATE L4 Toader Şteţ: „Factorul emoţional şi potenţialul fizic vor decide meciul de duminică”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.