dgaspc 02Două femei cu domiciliul în județul Bacău au născut, în primul semestru din 2016, în spitalele din Neamț, doar că, la externare, au „uitat” să-și ia și copiii acasă, abandonându-i în unitățile sanitare. Pruncii celor două se numără printre cei 34 de copii abandonați de la începutul anului în spitalele din județul Neamț, conform raportului întocmit de Comisia pentru Protecția Copilului, din subordinea Consiliului Județean Neamț.

În afară de cele două băcăuance, alte șase femei din Piatra Neamț, câte patru din Vânători-Neamț, respectiv Piatra Șoimului, și-au abandonat copiii în primul semestru din 2016. Din totalul de 34 de copii părăsiți în spitale, 22 au fost încredințați familiei extinse, alți doi au ajuns la asistenți maternali, iar unul la Complexul de Servicii „Romanița” din Roman. Pentru opt copii încă se încearcă integrarea în familia extinsă, după cum se arată în raportul celor de la Comisia de Protecție a Copilului.

Concluzia după citirea aceluiași raport este că mamele minore (și n-au fost puține la număr în primul semestru din 2016) par să fie cu mult mai responsabile decât cele care au trecut de vârsta majoratului. Nici una dintre cele 64 de minore, dintre care 21 au vârste cuprinse între 14 și ani, nu și-a abandonat pruncul în spital. (Andreea AMARIEI)