* DNA a dispus începerea urmăririi penale și împotriva Narcisei Iorga, membru CNA, în același dosar
Direcția Națională Anticorupție a atins, prin ancheta declanșată la Consiliul Național al Audiovizualului, pe unul dintre cei mai importanți oameni politici din România post-decembristă. Este vorba despre Viorel Hrebenciuc, omul care a făcut și-a desfăcut guverne și coaliții, eminența cenușie a PSD-ului, omul despre care nimeni nu și-ar fi închipuit vreodată că poate fi atins de brațul legii. În acest dosar, extrem de discret ca prezență și nominalizare din partea anchetatorilor, este primarul de Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan.
Totul a început cu o plângere la adresa conducerii CNA, respectiv Laura Georgescu, făcută de deputatul Liliana Mincă. Aceasta acuza nereguli grave în CNA. Autoritățile s-au mișcat foarte repede și, pe 29 iulie, Viorel Hrebenciuc era chemat la DNA, concomitent cu Gheorghe Ștefan. Ipoteza de lucru oferită ziariștilor și confirmată de Hrebenciuc făcea trimitere la intervenții ale acestuia, în urma unei cereri venite de la Gheorghe Ștefan, pentru rezolvarea problemei licenței GiGa TV, care a fost restrasă în septembrie 2013 și, la două săptămâni distanță, pe 1 octombrie același an, a fost redată. Ieri, 4 septembrie 2014, DNA a anunțat că a dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Viorel Hrebenciuc, pentru ”folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”. Interesant este că numele primarului Ștefan nu apare clar în comunicat, nu apare nici calitatea acestuia în dosar, sugestia fiind că, de data aceasta, s-ar afla mai degrabă pe poziția unui om cooperant cu anchetatorii decât a unuia anchetat.
Comunicatul este destul de explicit, cu excepția explicitării poziției primarului de Piatra Neamț: ”La cererea unei persoane care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiaţilor, controlează o societate comercială deținătoare a unui post de televiziune (Gheorghe Ștefan? – n.r.), deputatul Hrebenciuc Viorel s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (C.N.A) ca instituţia ce reprezintă singurul organ de reglementare în domeniul audiovizualului să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv (GiGa TV? – n.r.). În realizarea acestor demersuri, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a folosit de influenţa şi autoritatea pe care le deţine în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte – membru al Comitetului Executiv Naţional, organul de conducere şi de decizie al partidului. Parlamentarul Hrebenciuc Viorel este membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, funcţie care îi conferă automat calitatea de membru al organului central de conducere şi de decizie al partidului – Comitetului Executiv Naţional.
Prin acţiunea sa de punere în aplicare a influenţei, a autorităţii, exercitată de parlamentarul Hrebenciuc Viorel, s-a cauzat o tulburare însemnată şi efectivă a activităţii CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcţionarea în continuare a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa. Acest lucru i-a afectat implicit şi pe ceilalţi operatori de televiziune, atât sub aspectul concurenţei neloiale, cât şi al încrederii în corectitudinea desfăşurării activităţii de către singurul organism abilitat să monitorizeze domeniul audiovizual şi să aplice legislaţia specifică.
Precizăm că, inițial, la data de 17.09.2013, C.N.A. a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru postul TV în cauză. Motivul retragerii licenței a fost încălcarea dispoziţiile art.57 alin.1 lit. b teza 2 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului, în sensul că postul TV respectiv a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului, singura sancţiune prevăzută de lege într-o asemenea situaţie fiind retragerea licenţei.
După numai două săptămâni, la data de 01.10.2013, C.N.A. a revocat decizia anterioară (6 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenţi), precizându-se doar că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul TV au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se ţină cont dacă există un punct de vedere al specialiştilor din cadrul CNA care să constate dacă susţinerile din contestaţie sunt temeinice şi legale.
Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit că, urmare a demersurilor menţionate anterior, în mod nejustificat, 3 dintre membrii CNA care, la şedinţa anterioară votaseră pentru retragerea licenţei postului TV, în şedinţa din 01.10.2013, au votat în favoarea postului TV, deşi situaţia de fapt nu s-a schimbat, fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituţiei pentru a se verifica argumentele susţinute în respectiva contestaţie.”
Pe lângă Viorel Hrebenciuc, s-a început urmărirea penală și împotriva Narcisei Iorga, important membru CNA, ajunsă în această poziție la propunerea președintelui Traian Băsescu, după ce, mai înainte, a fost director de comunicare în PDL. Din ambele posturi a avut nenumărate ocazii să se întâlnească cu Gheorghe Ștefan, membru de vază al PDL și omul care a declarat că va pleca din politică odată cu președintele Băsescu.
DNA face precizări interesante cu privire la cauzele urmării penale a Narcisei Iorga: ”Ulterior datei de 17.09.2013, dată la care C.N.A. a decis retragerea licenţei audiovizuale pentru un post TV suspecta Iorga Narcisa-Clementina, membru al C.N.A., a îndrumat persoana care controla societatea comercială deținătoare a postului de televiziune respectiv, să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care postul TV respectiv intenţiona să o formuleze. În acest context, Iorga Narcisa a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie să îi acceseze şi capaciteze, pentru ca aceştia, la rândul lor, să îi influenţeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să îşi exercite influenţa şi autoritatea. În acest context, printre oamenii politici nominalizaţi de Narcisa Iorga, s-a numărat şi parlamentarul Viorel Hrebenciuc.
Ca urmare a indicaţiilor primite de la Iorga Narcisa, persoana respectivă i-a solicitat sprijin deputatului Hrebenciuc Viorel, astfel încât acesta să se implice nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (C.N.A) ca instituţia ce reprezintă singurul organ de reglementare în domeniul audiovizualului, să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv.”
Desigur, ambele comunicate DNA nu omit faptul că în orice anchetă primează prezumția de nevinovăție a tuturor celor implicați, dar, în același timp, precizează că ”în cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane”. (Z.C.H.)