incendiu sinfibrePoliția Neamț a deschis un dosar penal în cazul incendiului din seara de 22 iunie, de pe Platforma chimică Săvinești. În esență, urmărirea penală, deocamdată in rem, este pentru ”neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, așa cum prevede OUG 195/2005. Aceeași ordonanță prevede că, dacă infracțiunea în sine a pus în pericol sănătatea sau integritatea corporală a unui număr mare de persoane, ”pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi”.

În seara de 22 iunie, pompierii au fost anunțați despre izbucnirea unui incendiu la un depozit în care sunt 1000 de butelii. ”Din acest motiv am plecat la intervenție cu tot efectivul”, a declarat lt.col. Mihai Ciprian Mitrea, șeful ISU Neamț. ”Când am ajuns acolo, am constatat că informația nu se confirmă, iar depozitul de butelii nu era în pericol, pentru că se afla la o distanță de peste 30 de metri de un container care fumega”.

În containerul respectiv erau două butoaie care au conținut, se pare, sodiu metalic. Substanța este folosită pentru extragerea apei în timpul proceselor tehnologice de fabricare a barelor din polimor. Firma Sindfibre, o societate cu o istorie interesantă în privința moștenirilor de pe platformă, cu asta s-a ocupat, dar în ultimii 3 ani n-a mai solicitat autorizație de mediu pentru acest tip de activitate, însă nici n-ar fi luat măsuri pentru a scăpa de produsele periculoase. Sodiul metalic explodează în contact cu apa sau cu aerul și, tocmai de aceea, trebuie depozitat în condiții și în recipeinte speciale și acoperit cu o peliculă de motorină. Nu s-a stabilit, încă, din ce motiv s-a aprins sodiul, oricum n-a mai rămas nimic din substanță și acum trebuie făcute niște analize pentru detectarea urmelor și stabilirea, fără dubiu, a conținutului celor două butoaie. După ce-a renunțat la producția de polimeri, Sindfibre a închiriat spațiul unui agent economic din Suceava, care a amenajat acolo depozitul de butelii.

Noi nu am fost anunțați de reprezentanții societății respective că dețin substanțe periculoase”, a mai precizat lt.col Mitrea. ”Paznicul ne-a spus mai multe denumiri, pentru că nici el nu știa exact ce este acolo și abia când a venit administratorul ne-am lămurit. Probabil luni vom amenda firma, cu 2500 de lei, că așa prevede legea, fiindcă nu este normal să mergem la intervenție și să nu știm cu ce substanțe aveam de-a face. Este foarte deranjant să nu știi ce ai de stins. De asemenea, vom face un control pe întreaga platformă, pentru a avedea dacă mai există pe undeva substanțe sau deșeuri periculoase”.

Conform datelor oficiale, Sindfibre SA are 3 administratori: Gheorghe Botezatu, Petru Bogza și…Liviu Negelschi. Primul, fost lider sindical, ultimul director interimar la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. (C.M.)

Screen Shot 2017 06 23 at 12.46.41

 

Articolul precedentAnunț angajare APA SERV SA
Articolul următorConcurență între pensionari: Aproape 28 pe un loc la tratament
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Negelschi Liviu…avocat, manager Spital Judetean si administrator firma??? Nu sunt cam multe functii incompatible???

Comentariile sunt închise.