0:00

Dorințe vechi și noi pentru învățământ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Reprezentanții Sindicatelor Libere din Învățământ, filiala Neamț, au precizat, în cadrul unei conferințe de presă, organizată ieri, 22 ianuarie, că revendicările pe care le-au formulat anul trecut sunt valabile și pentru anul 2014. Aceștia au încercat să explice că, în cele mai multe cazuri, neregulile care sunt prezente în sistemul de învățământ sunt cauzate de Guvernul României, care nu a luat în considerare cererile sindicaliștilor din învățământ.

„Dorința noastră pentru anul trecut a fost și rămâne aceea de a face modificări, în sensul reintroducerii multor drepturi ale noastre care au fost pierdute. Vorbim de Legea Educației 1/2011 care a fost adoptată prin asumare guvernamentală și care este în continuare nefuncțională deoarece nu este respectată. Alocația bugetară, pe anul 2014, este de doar 3,2% din PIB, în timp ce media în Europa este de 5%. În felul acesta nu se poate vorbi de performanță în școlară. Salariile au rămas la nivelul anului 2008”, a declarat Gabriel Ploscă, președinte al SLI Neamț.

Un alt subiect pe care sindicaliștii l-au punctat a fost cel legat de demnitatea profesorilor. Aceștia consideră că în momentul de față se duce o campanie împotriva cadrelor didactice prin generalizarea cazului de șpagă de la Școala Nr. 10 din București, sesizat în presa centrală.

“Scandalul mediatic din ultimele două săptămâni a scos la iveală, din punctul nostru de vedere, foarte multe dureri ale sistemului național de educație. Le spun dureri pentru că sunt lucruri vechi nerezolvate. Noi toți suntem vinovați. Profesorii, societatea, părinții. Se amestecă acele contribuții ale părinților pentru a compensa lipsa alocărilor bugetare pentru materialele didactice și mediul în care învață copiii. Se amestecă cu celălalt aspect al cadourilor și al diferitelor mijloace prin care unii părinți caută să cumpere bunăvoința profesorilor. Suntem vinovați pentru că ne-am lăsat de la an la an și am plusat în fiecare moment cu sume ca să scoatem elevul dintr-o situație de impas. Lucrul acesta nu este general. Există în sistemul național de educație de toate, oameni devotați, care vin de acasă cu bani ca să le cumpere copiilor rechizite”, a spus Gabriela Grigore, secretar general a SLI Neamț.

Reprezentanții sindicaliștilor au precizat că și în acest an vor merge în instanță pentru a susține cazurile profesorilor cărora le-au fost încălcate drepturile salariale și vor încerca să creeze un factor de decizie în relația cu politicul. Anul trecut, sindicalștii au „eșuat” în demararea unei greve generale pentru că nu au avut numărul necesar de semnături. (M. TEODOROF)

Articolul precedentGetica 95, principalul sponsor al HCM Roman
Articolul următorAvem drumuri, avem iarnă, restu se rezolvă