salvamontPrima zi din săptămână a fost dificilă pentru doi tineri aflați pe Ceahlău.

„În seara zilei de 30 mai, în jurul orei 17:00, o furtună puternică a surprins mai mulți turiști în zona Masivului Ceahlău. Dacă în Durău cantitatea de precipitații a fost de peste 30 litri /mp, la peste 1.200 m a turnat mai mult cu gheață. Temperatura a scăzut brusc, de la 19 grade la numai 6 grade Celsius, creând un disconfort termic major și periculos. La 15:30, dispeceratul era anunțat, atât prin 112 /ISU, cât și prin Dispeceratul Național Salvamont că, în zona cascadei Duruitoarea, se solicita un ajutor de urgență”, a precizat Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț.

Apelul de urgență fusese făcut de doi tineri din Galați. Conform șefului Salvamont, tânăra era în stare de șoc, comunica cu greu și acuza dureri mari în zona cefei, a toracelui și a abdomenului.

„Cauza era scăderea temperaturii corpului sub 35 de grade, adică hipotermie, o afecțiune severă, din care revenirea fără suport tehnic este aproape imposibilă. A primit ceai cald, haine și o pelerină izotermă, care s-o protejeze de ploaie. Cum starea nu se ameliora, s-a solicitat o a doua intervenție, cu echipament special. Pe toracele, abdomenul, antebrațele și picioarele victimei au fost atașate comprese termice de unică folosință, aflate în dotarea echipelor speciale de salvare montană”, a adăugat Raul Papalicef.

Tânăra a fost transportată în stațiunea Durău, la baza Salvamont, unde, până la venirea autospecialei SMURD, au fost continuate procedurile specifice de încălzire a victimelor aflate în hipotermie, după care, în jurul orei 19:00, a fost preluată de autospecială. (Andreea AMARIEI)

Articolul precedentROMÂNIA – BELARUS, la Piatra Neamţ: Tricouri ale naţionalelor de handbal, disponibile pe site-ul Federaţiei şi la meci
Articolul următorANI: Un consilier local nu poate justifica 89.647 €
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.