Doi dintre membrii clanului Capră, ce-au terorizat trei cartiere, duși la penitenciar, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiIeri, 27 aprilie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Neamț i-au depistat pe Mihai Iulian Capră, 46 de ani și pe Mihai Iulian Lazăr, 41 de ani, pe o stradă din Piatra Neamț și i-au condus la Penitenciarul Bacău. Ei s-au alăturat unui alt „coleg de breaslă”, aflat deja în acest penitenciar, Vasile Capră, care are de executat o pedeapsă de 6 ani.

Cei doi au de ispășit o pedeapsă de 3 ani și 4 luni, primul și 3 ani și 8 luni, cel de-al doilea,  sentințe date de Curtea de Apel Bacău, miercuri, 27 aprilie. Capră și Lazăr fac parte dintr-o numeroasă grupare infracțională de cămătari, cunoscută în Piatra Neamț sub numele de clanul Capră, sub conducerea lui Dan Capră, care a terorizat timp de ani de zile cartierele Văleni I și II și Speranța, unde locuiesc îndeosebi familii nevoiașe, beneficiari ai ajutorului social de la primărie.

Iată cum descria DIICOT faptele clanului cămătarilor, în comunicatul de presă din data de 19 mai 2021, în urma a 6 percheziții domiciliare percheziții care aveau să pună capăt fărădelegilor acestora:

„În perioada 2017 – 2020,  un suspect (Dan Capră –n.r.) a constituit un grup infracţional organizat, structurat pe relaţii familiale – fraţi, nepoţi, cumnaţi, la care au aderat şi alţi suspecţi, având ca scop comiterea unor infracţiuni de camătă, perceperea unor taxe de protecţie şi şantaj.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că membrii grupării au oferit diverse sume de bani împrumut, cu o dobândă de 100% pe lună, iar pentru a avea garanţia că sumele de bani le sunt restituite, i-au obligat  pe debitori să le predea actele de identitate, în baza cărora au încasat lunar alocaţiile, ajutoarele sociale sau alte drepturi financiare de care beneficiau persoanele vătămate.

În cazul în care unul dintre debitori nu achita rata la data stabilită, creditorii apelau la liderul grupului infracţional care decidea dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar activităţi de ameninţare, precum şi cine va fi persoana care să execute acele acte.

S-a reţinut faptul că membrii acestei grupări au controlat Cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa de pe raza municipiului Piatra Neamţ, zone ce sunt locuite de către asistaţi sociali în imobile aparţinând de S.C. Locativ Serv Piatra Neamţ.

Persoanele care locuiesc în aceste imobile sociale, în baza unor contracte de închiriere, au fost  obligate să le achite membrilor grupului infracţional sume cuprinse între 500 – 1.000 euro lunar, pentru a le permite folosirea caselor. În cazul în care aceste sume de bani nu erau remise, membrii grupului infracţional exercitau acte de violenţă fizică şi psihică determinându-i pe chiriaşi să parăseasca respectivul cartier.

Ulterior, locuinţele rămase libere erau gestionate de către membrii grupului infracţional, cu acceptul unor persoane din conducerea societăţii menţionate, fiind închiriate neoficial altor persoane sau folosite de către aceştia pentru a depozita bunuri provenite din alte fapte de natură penală ( furturi, tâlhării).

În urma unor fapte de şantaj, unul din membrii grupului infracţional a fost arestat preventiv, în prezent fiind încarcerat în Penitenciarul Bacău.

În perioada 05.05. – 10.05.2020 suspectul l-a contactat pe un alt deţinut din penitenciarul menţionat şi i-a solicitat să ia legătura cu familia pentru a-i remite suma de 400 Euro, cu titlu de taxă de protecţie.

Profitând de faptul că deţinutul  nu mai fusese anterior încarcerat, neavând astfel relaţii în interiorul penitenciarului, membrul grupului l-a ameninţat  că, în cazul unui refuz, va fi agresat fizic şi sexual de către acesta, cât şi de către alţi deţinuţi.

Cu această ocazie, suspectul i-a comunicat persoanei vătămate ca suma de bani să fie dusă la un bar de pe raza comunei Roznov, judeţul Neamţ, şi remisă unui alt membru al grupului infracţional.

În perioada 17.05.2020 – 18.05.2020,suspectul,  prin intermediul unor deţinuţi, a contactat-o pe mama persoanei vătămate pentru a-i remite unui intermediar suma de bani, stabilind ca la data de 19.05.2020 o persoană necunoscută să se deplaseze la locul său de muncă şi să ridice suma de bani.

Conform acestei convenţii, la data de  19.05.2020 mama deţinutului a predat suspectului suma de 400 euro, acesta fiind prins în flagrant.

Menţionăm faptul că acelaşi membru al grupării, aflat în stare de arest preventiv, le-a solicitat rudelor sale să facă presiuni asupra persoanei vătămate în vederea retragerii plângerii penale.

Astfel, acesta i-a solicitat liderului grupării să exercite presiuni, atât prin intermediari cât şi direct,  în vederea retragerii plângerii, solicitându-i  să apeleze la „toate mijloacele” pentru a determina persoana vătămată să retracteze declaraţiile date în faza de urmărire penală.

De asemenea, acesta i-a solicitat liderului grupului să intervină pentru a-l ajuta să recupereze mai multe sume de bani pe care le avea de primit de la comercianţi din Piaţa Centrală Piatra Neamţ, cu titlu de taxă de protecţie.

În cursul lunii martie 2020 o persoană din municipiul Piatra Neamţ, apropiată grupului infracţional organizat, a fost agresată în zona cartierului Speranţa, motiv pentru care liderul grupului a convocat „o echipă” şi s-a deplasat pentru aplicarea unor corecţii fizice, ce nu s-au concretizat, întrucât potenţialele victime nu erau acasă.

La sediul DIICOT  – Biroul Teritorial Neamţ urmează să fie aduse, în vederea audierii, un număr de 16 persoane”.

Din cei 16, șase femei și 10 bărbați, cu diferite grade de rudenie între ei, doar șase au primit pedepse cu executare, ceilalți au primit pedepse cu suspendare sau sunt plasați sub supraveghere. Instanţa a decis, de asemenea, confiscarea a 35.300 de lei şi 12.600 de euro.

Alte detalii despre caz găsiți aici

Angela Croitoru

Articolul precedentPiatra-Neamţ: Diploma de Cetăţean de Onoare conferită lui Ioan Onisei a fost primită soţie şi nepot
Articolul următorGrup de hackeri din Rusia revendică un atac cibernetic asupra site-ului Guvenului, MAPN, Poliție și CFR călători
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.