0:00

Doi câştigători la Concursul naţional de beatbox, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Cosmin Agache şi Sergiu Bejenaru au ‘”biruit” în finala de la Casa de cultură

Vineri, 1 februarie, la Casa de cultură a sindicatelor Piatra Neamţ s-a desfăşurat o finală inedită. Concursul naţional de beatbox, organizat de Universitatea populară de artă şi cultură Piatra Neamţ şi aflat la a doua ediţie, a fost lansat cu câteva luni în urmă, pe internet, concurenţii (în total 40, dar 14 au fost descalificaţi) au trimis interpretările lor, au urmat preselecţiile şi departajările, iar în final s-au acordat pentru primele două locuri câte două medalii, de aur şi, respectiv, argint şi patru medalii de bronz. Juriul a fost alcătuit din prof.univ.dr. Mihai Teleagă (doctorat având ca subiect fenomenul house), prof.univ.dr. Ştefan Băcilă din Cluj şi Stelian Grigore, directorul instituţiei organizatoare.

Beatboxingul este o formă de percuție vocală care în primul rând implică arta de a imita sunete ca bătăile tobelor, ritm, și sunete muzicale, folosind gura, buzele, limba, vocea și altele. Mai implică și cântatul, imitația vocală a trompetei, a coardelor, și a altor instrumente muzicale. Beatboxingul este conectat cu cultura Hip Hop, fiind numit al 5-lea element în cadrul acestui gen muzical, deși nu este limitat doar la Hip-Hop. Imitarea vocală a sunetelor de percuție a existat de o lungă perioadă de timp. O tradiție a fost inventată în India înainte cu mii de ani, tehnica numită „Bol” ce se folosea la anumite ceremonii. Chinezii au conceput „Kouji”, prin care erau reprezentate artele.Acestea nu au legătură cu muzica Hip Hop, și nu au o conexiune directă cu Hip Hop-ul modern din Est. Într-o tradiție africană interpreţii își foloseau corpul pentru a produce sunete muzicale într-un ritm constant. Ei făceau sunete folosindu-și gurile inspirând și expirând aerul zgomotos, iar această tehnică se folosește și în beatboxingul de astăzi.

Fericiţii finalişti au fost Cosmin Agache din Botoşani – cunoscut de la concursul „Românii au talent” şi Sergiu Bejenaru din Piatra Neamţ (elev la Liceul comercial), doi puşti isteţi şi talentaţi. Au primit medalii, diplome şi cupe, după care au răspuns la întrebările ziariştilor. Şi pentru că pietreanul Sergiu Bejenariu avea să treacă la majorat exact peste o zi, directorul instituţiei, Stelian Grigore, a desfăcut şi o sticlă de şampanie. În aceeaşi seară, cei doi finalişti au susţinut un recital la Temple Pub.

Articolul precedent„Fiecare dintre noi a pierdut Paradisul odată cu prima carte citită…”
Articolul următorPrefectul Ilie Mitea: „Merg să muncesc oriunde se vorbește românește”

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.