Medicii vin cu noi revendicări prin care, susţin ei, sistemul sanitar ar putea fi restructurat. Cei mai radicali dintre doctori susţin că sănătatea ar trebui să primească 8% din PIB, pentru a putea lucra în condiţii decente, iar personalul medical să aibă salarii similare cu cele ale judecătorilor şi procurorilor. Grilele propuse pe unul dintre grupurile de pe Facebook includ venituri nete de cel puţin 3.500 de lei pentru rezidenţi. Pentru medicii specialişti se cer salarii şi de peste 6.500 de lei, în mână, şi peste 6.700 de lei pentru medicii primari. Pentru asistenţii medicali sunt propuse salarii de peste 2.000 de lei net. Majorări sunt solicitate şi pentru celelalte categorii de personal medical.
Pe listele de revendicări puse în dezbatere pe Internet sunt reforme radicale. Medicii cer 8% din PIB pentru sănătate, iar angajaţii şi angajatorii să achite o contribuţie socială mărită la 7% din venit. Unii propun să fie desfiinţată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar banii să fie redirecţionaţi către autorităţile locale şi către privaţi.
Şi profesorii cer mai mulţi bani. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) vrea o majorare de cel puţin 15%, pe lângă cele 10% pe care cadrele didactice le primesc sigur. După creşterea de 5%, care va fi aplicată din septembrie, învăţătorii şi profesorii debutanţi vor avea puţin peste salariul minim pe economie care e acum de 1.050 de lei.
Leafa minimă va creşte însă, de la 1 ianuarie, la 1.200 de lei. Iar cadrele didactice aflate la începutul carierei ar fi plătite la fel ca un muncitor necalificat, conform calculelor sindicatelor. Sindicaliştii cer ca majorările suplimentare să fie stabilite până la sfârşitul anului. (ZCH NEWS)