primaria piatra neamt

Un proces început în 2011, intentat mai multor funcționari de la Direcția Taxe și Impozite Piatra Neamț, pare să aibă consecințe devastatoare și pentru Primăria Piatra Neamț, nu numai pentru cei inculpați.

E.On Moldova Distribuție și E-On Gaz Târgu Mureș au fost taxate de Direcția Taxe și Impozite Piatra Neamț, în urma unei hotărâri de Consiliu Local, pentru terenurile pe care se găseau rețele de utilități. La vremea respectivă, societățile au fost nevoite să accepte situația, banii fiindu-le luați din cont. După aceea, cele două companii au deschis procese pentru recuperarea sumelor.

Indirect, ele au fost ajutate de ancheta DNA, care s-a încheiat, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituției, cu condamnări definitive și obligarea la plata despăgubirilor.

Fosta directoare Rodica Zelincă și șefa de la Juridicul DTI, Cătălina Bordea au fost condamnate la trei ani de închisoare cu suspendare condiționată, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave. Au mai fost condamnați Puiu Vespasian Fecic, tatăl secretarului municipiului Piatra Neamț, în calitate de fost șef la Serviciul Încasare creanțe și Control Fiscal al aceleiași DTI, actualmente la SC LocativServ SRL, precum și Ion Borcea, fost inspector superior la Taxe și Impozite. Ambii au primit câte 2 ani de închisoare, pentru aceeași încadrare.

Asta din punct de vedere penal.

Răspunderi civile de 14.383.813 lei

În decizia Curții de Apel Bacău, apare și obligația celor cinci funcționari, în solidar şi cu partea responsabilă civilmente Municipiul Piatra Neamţ, să plătească părţii civile S.C. E.ON MOLDOVA DISTRIBUŢIE S.A. Iaşi suma de 12.706.851,27 lei, cu dobânda legală, începând cu data de 28.07.2007 şi până la data plăţii efective. Constată că din acest prejudiciu s-a achitat, până la data de 30.11.2012, suma de 610.701,41 lei. (…) Obligă, în solidar, pe inculpaţii: Zelincă Rodica, Bordea Cătălina-Mirela, Fecic Vespasian – Puiu, Borcea Ion şi Avram Elena, în solidar şi cu partea responsabilă civilmente Municipiul Piatra Neamţ, să plătească părţii civile S.C. E.ON GAZ DISTRIBUŢIE S.A. Tg. Mureş suma de 2.508.536,5 lei, cu dobânda legală, începând cu data de 28.07.2007 şi până la data plăţii efective. Constată că din acest prejudiciu s-a recuperat, inclusiv prin compensare, până la data de 30.11.2012, suma de 210.873,35 lei.”

La un calcul simplu, rezultă că ar mai fi de achitat 14.383.813 lei, la care ar trebui să se adauge dobânda legală, din iulie 2007 până la zi, plus vreo 42.000 de lei cheltuieli judiciare în fond și recurs. Este obligatoriu de precizat că, în acest moment, există și un dosar civil în această cauză și nu putem ști exact când și cum vor ajunge banii în conturile E.ON sau dacă primăria va reuși să scape cu conturile curate.

În cazul în care ar trebui acum să se achite toată suma, este puțin probabil ca averile cumulate ale celor cinci și mai ales disponibilul din primărie să îndestuleze cele două E.ON-uri, între timp unificate în aceeași companie.

P.S.: În același dosar, a fost achitat fostul șef Serviciu Evidență contabilă proprie, Evidenţă venituri buget local, Evidenţă amenzi şi IT al Direcţiei Taxe şi Impozite, Cristian Sabin, care în acest moment este angajat al primăriei pietrene.

 primaria piatra dna

Dana OSTAHIE

Articolul precedentTomograful spitalului și-a dat… tubul
Articolul următorSă trăiț!

4 COMENTARII

  1. Toate sunt manariile lui Pinalti. Ia pus pe supusi sa semneze actele si acuma trebuie sa raspunda penal pentru ca au semnat ca prostii. Vai de capul lor functionari din primaria Piatra Neamt: supusi si fricosi semneaza tot ce le este pus in fata numai sa nu-si piarda postul.

  2. Bravo…d nule Stefan , ai crezut ca numai d-ta stii sa faci bani, asa te laudai,ca trebuie sa plece cei care nu stiu sa faca bani, acum d-ta pleci? mai sunt si alti oameni destepti care au stiut sa te infrunte cu demnitate. Cred ca stii de unde ti se trage. Stii cu cine a-ti pierdut intai acest proces cu cablele, nu? Apa serv si troleibuzul iti spune ceva?

  3. Politica si administratia publica nemteana (si nu numai) facuta de toti infractorii si toti trisorii (care se comporta ca la aruncatul zarurilor / masluit cartile), nimic nu mai mira. Ce o sa irite mai mult, va fi ca la condamnarea guzanului supraponderal se vor gasi multi care sa-i planga de mila – uitandu-se cate destine a distrus.

  4. Mie imi pare rau ca EON ul a avut castig de cauza, pentru ca daca aceasta intituitie vrea sa treaca prin proprietatea ta, vrea acord notarial scris ca ii dai voie pe gratis, si te strange cu usa si ca sa recuperezi despagubiri si prejudicii trebuie sa-i dai in judecata.Daca faci o retea pe banii tai te obliga sa i-o dai prin comodat sa se foloseasca de ea gratis.Nu mai zic la electricitate ca ne-au bagat taxe pe care statul roman i le percepe pt ca el produce energie clasica!Foarte rau, macar atat sa fi investiti si eon bani ca trec retelele lor pe undeva!

Comments are closed.