0:00

DNA: Primar, viceprimar şi şef de Ocol Silvic, reţinuţi 24 de ore, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiProcurorii DNA Iași au dispus reținerea pentru 24 de ore, începând cu 21-22 ianuarie, a primarului şi viceprimarului de Hîrlău (Iaşi), a şefului Ocolului Sivic din aceeaşi localitate şi a şoferului acestuia din urmă, potrivit unui comunicat de presă.

Toţi 4 sunt acuzaţi de fapte de corupţie, deciziile fiind urmare a percheziţiilor derulate în cursul zilei de joi, 21 ianuarie.

Ioan Amariei, șef al Ocolului Silvic Hîrlău, este acuzat de: luare de mită (3 infracțiuni), abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (8 infracțiuni), fals intelectual, instigare la fals intelectual (5 infracțiuni), participație improprie la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”.

Constantin Cernescu, primar al orașului Hîrlău, este acuzat de: abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 infracțiuni), instigare la fals intelectual”.

Florin Ţăpuşă, viceprimar al orașului Hîrlău, este acuzat de: abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu (2 infracțiuni), efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană”.

În fine, Mihai Vatavu, șofer personal al șefului Ocolului Silvic Hîrlău, este acuzat de „complicitate la abuz în serviciu”.

DNA: Primar, viceprimar şi şef de Ocol Silvic, reţinuţi 24 de ore, ZCH NEWS - sursa ta de informații„În perioada iunie-septembrie 2014, inculpatul Amariei Ioan, în calitate de șef al Ocolului Silvic Hîrlău și reprezentant al achizitorului – Direcția Silvica Iași, a pretins și primit de la un om de afaceri (denunțător în cauză) mai multe foloase, care au constat în: 3 uși de garaj în valoare de 7.000 lei, montate la o anexă a Ocolului Silvic Hîrlău, neplata unei lucrări în valoare de 7.000 lei, pe care omul de afaceri o executase la locuința acestuia.
Aceste foloase au fost obținute de inculpat fie amenințându-l pe omul de afaceri că societatea sa nu va mai fi propusă pentru alte contracte de lucrări pe raza Ocolului Silvic Hîrlău, fie ca urmare a promisiunilor că va face propunere la Direcția Silvică Iași, pentru ca o lucrare să fie atribuită firmei administrate de martorul denunțător.
În luna septembrie 2014, inculpatul Amariei Ioan, «a uitat» promisiunea făcută și i-a solicitat omului de afaceri 10.000 de lei din suma pe care acesta urma să o obțină din contractul respectiv.
În perioada februarie – decembrie 2015, inculpatul Amariei Ioan, în aceeași calitate, și-a încălcat atribuțiile de serviciu, în sensul că a dispus și a determinat mai mulți gestionari să elibereze diferite cantități de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară.
Într-una dintre situații, șeful Ocolului Silvic Hîrlău a beneficiat de ajutorul inculpatului Vatavu Mihai, șofer personal al acestuia, care a ridicat și transportat materialul lemnos de la unul dintre depozite, fără ca suma de bani rezultată în urma vânzării să intre în evidențele instituției al cărei angajat era.
Mai mult, la data de 11 august 2015, același inculpat, în calitate de șef al Ocolului Silvic Hîrlău, nu a dispus măsurile legale ce se impuneau privind confiscarea unei cantități de material lemnos de la o persoană, ce fusese depistată de către angajați ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare transportând materialul respectiv fără documente legale.
În unele dintre cazuri, șeful Ocolului Silvic Hîrlău a acționat la instigarea inculpatului Cernescu Constantin, primar al orașului Hîrlău.
Acționând în maniera de mai sus, inculpatul Amariei Ioan a provocat un prejudiciu necuantificat până în prezent instituției pe care o conduce, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii materialului lemnos.
În aceeași perioadă, inculpatul Amariei Ioan, în calitatea de șef al Ocolului Silvic Hîrlău, a luat cunoștință prin prisma atribuțiilor de serviciu, despre o sesizare depusă la Comisariatul Regim Silvic Suceava, care-i privea pe mai mulți pădurari aflați în sfera sa de influență și a aflat detalii referitoare la activitatea de control ce urma a fi demarată în vederea verificării aspectelor reclamate.
În același context, la data de 22 octombrie 2015, inculpatul l-a anunțat pe unul din cei reclamați, i-a dat indicații cu privire la perioada exactă a controlului ce urma să aibă loc și ce aspecte trebuie să remedieze sau să ascundă în vederea eludării activității respective, prin aceasta urmărind să obțină un folos nepatrimonial pentru acel angajat.
La data de 17 decembrie 2015, inculpatul Cernescu Constantin, în calitate de Primar al Orașului Hîrlău, a dispus și a determinat un subaltern să întocmească un proces verbal de recepție în care să consemneze faptul că lucrarea «Extindere rețea alimentare cu apă și branșamente în Pîrcovaci zona Anișoara Smit și Pod Hrisculeni» era finalizată, aspect nereal, în realitate aceasta nefiind edificată în totalitate.
Astfel a fost creată o pagubă Primăriei Hîrlău în cuantum de 2433.43 lei, ce reprezintă cuantumul lucrărilor nefinalizate dar achitate de către unitatea administrativ teritorială.
În perioada august – septembrie 2015, inculpatul Țăpușă Florin a efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de viceprimar al orașului Hîrlău, în sensul că, în calitate de administrator de fapt al unei societăți comerciale (ce deține un restaurant, o pizzerie și o florărie), s-a implicat în negocierea și încheierea de contracte, a ținut legătura cu consultanți ai firmei, a primit comenzi în numele societății și a efectuat plăți către angajați.
În aceeași perioadă, inculpatul Țăpușă Florin, în calitate de viceprimar al orașului Hîrlău, a determinat un angajat al Poliției Locale să permită unui autovehicul încărcat cu material lemnos tranzitarea unui drum de acces prevăzut cu barieră, fără ca șoferul să plătească taxa de 250 lei expres prevăzută de o Hotărâre a Consiliului Local.
În aceeași calitate, inculpatul a dispus unui angajat aflat în subordinea sa ca în timpul orelor de program pentru care era pontat să aducă la îndeplinire activități de interes personal ale viceprimarului, cauzându-se prin aceasta o vătămare a intereselor legale ale Primăriei Hîrlău”, potrivit ordonanţelor de reţinere întocmite de procurorii DNA.

Celor 4 reţinuţi li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, urmând să fie prezentați astăzi, 22 ianuarie, la Tribunalul Iași, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI. (ZCH NEWS)

Articolul precedentO nouă carte a scriitorului Constantin Bostan: „Cuza Vodă şi făcliile Unirii”
Articolul următorACTUALIZARE Atenţie! Hoţul e liber, dar sub control judiciar!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.