Actualizare : Amănunte despre acțiunea DNA în Botoșani, centrul afacerii cu„Slot-Machine”, în Stiri.Botoșani.ro :”Zeci de echipaje de jandarmi au luat cu asalt, sâmbătă dimineață, municipiile Botoșani şi Dorohoi. Peste 20 de dube s-au adunat la intrarea în municipiul Botoşani dinspre Iași, iar mai apoi echipajele au descins în mai multe zone din oraș. Vizate de perchezițiile de amploare ce au loc sâmbără sunt firmele care au ca activitate jocurile de noroc. Mascații au intrat în locații deținute de agenți economici locali, dar și în punctele de lucru ale unor firme naționale. Echipajele au putut fi văzute pe Primăverii, Bulevardul Mihai Eminescu, în Grivița, în zona Mall-ului, dar și pe Calea Națională, la Bazar. O acțiune similiară are loc și în municipiul Dorohoi.
Actualizare: Mai multe amănunte locale din Suceava aici.
”În perioada 2014 – 2015 funcţionari publici din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord Est au desfasurat activităţi ilicite pe teritoriul judeţelor Botoşani, Suceava, Iaşi şi Neamţ, cu prilejul exercitării atribuţiilor de serviciu, în scopul sprijinirii și protejării unor societăţi comerciale care au ca obiect „ activităţi de jocuri de noroc şi pariuri „ deţinute de importanţi oameni de afaceri din Botoşani, cu puncte de lucru în judeţele menţionate mai sus, în sensul favorizării acestora în timpul controalelor astfel încât să nu fie sancţionați potrivit legislaţiei în vigoare.” Societăţile în cauză, prin administratorii lor , au pus la punct un mecanismul de fraudare a bugetului de stat prin folosirea unor echipamente de tip „Slot-Machine” fără licenţă şi autorizaţie de exploatare, nerespectându-se prevederile OUG nr. 77/2009, rezultând un număr de aproximativ 404 puncte de lucru, în cadrul cărora funcţionează în ilegalitate, aproximativ 2000 aparate de tip „Slot-Machine”.
În vederea ascunderii originii ilicite a fondurilor rezultate este creată aparenţa legalităţii prin folosirea de aparate donate care au seriile de identificare şi soft-urile unor aparate licenţiate, aproximativ 60% din aparatele care funcționează în mod ilegal, fiind donate.
Activităţile ilegale desfăşurate de oameni de afaceri erau cunoscute şi protejate de către funcţionari publici din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord Est, cu zonă de competenţă pentru judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi şi Neamţ .” relatează Obiectiv de Suceava.
*********
Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Suceava efectuează percheziţii în peste 70 de locaţii din Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Suceava, conform unui comunicat de presă.
Sunt vizate sediile IPJ Botoșani și cel al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc – Serviciul teritorial nord-est Suceava, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.
Procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, infracțiuni asimilate acestora, precum și infracțiuni împotriva înfăptuirii justiției și de fals, comise în perioada 2013-2015.
Potrivit surselor citate, ancheta ar viza activități de jocuri de noroc și pariuri, care ar fi fost desfășurate sub protecția unor funcționari publici din cadrul instituțiilor vizate. Activitățile erau derulate de importanți oameni de afaceri din Botoșani, prin societăți care aveau puncte de lucru în cele patru județe, marea majoritate a aparatelor fiind amplasate în locații din mediul rural.
Administratorii societăților ar fi pus la punct un mecanism de fraudare a bugetului de stat prin utilizarea unor aparate de tip „slot-machine” fără licență și fără autorizație de exploatare. Cele peste două mii de aparate erau amplasate în circa 400 de puncte de lucru, iar pentru ascunderea provenienței ilicite a câștigurilor, aparatele aveau seriile de identificare și softurile unora licențiate.
Sursele au mai precizat că activitățile ilegale erau cunoscute și protejate de funcționari din cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc – Serviciul teritorial nord-est Suceava, care primeau în schimb diverse sume de bani, direct sau prin intermediari. De asemenea, oamenii de afaceri erau sprijiniți de unii funcționari publici prin anunțarea controalelor care ar fi urmat să aibă loc la firmele lor.
„În cursul zilei de 14 noiembrie 2015, ca urmare a obținerii autorizațiilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 71 locații situate în județele: Suceava, Botoșani, Iași și Neamț, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Departamentului de Informații și Protecție Internă și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”, se menţionează în comunicatul citat. (ZCH NEWS)