dna iasi 02Procurorii DNA Iași au trimis în judecată, în libertate, 3 membri ai unei comisii de selecție a ofertelor şi 3 administratori de societăţi comerciale, pe care îi acuză că au încercat să păcălească funcţionarii Oficiului Regional pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Iași, potrivit unui comunicat al DNA.

Vasile Grumăzescu, membru al comisiei de selecție a ofertelor, la data faptelor, este acuzat de „săvârșirea infracțiunilor de complicitate la tentativa infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene; fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată”.

Ana Violeta Grumăzescu, administrator al S.C AGROTIS GRUM S.R.L, la data faptei, este acuzată de „săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”.

Răzvan Lucian Sîrbu, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, este cercetat pentru “săvârșirea infracțiunilor de complicitate la tentativa infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată”.

Şi Diana Sîrbu, administrator al unei societăți comerciale, la data faptei, a intrat în atenţia procurorilor DNA pentru “săvârșirea infracțiunii de complicitate la tentativa infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”.

În fine, Ştefan Iacob şi Lucian Dâscă, membri ai comisiei de selecție a ofertelor, la data faptelor, sunt anchetaţi pentru “săvârșirea infracțiunilor de complicitate la tentativa infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată”.

În atenţia DNA s-a aflat şi S.C. AGROTIS GRUM SRL, în sarcina căreia s-a reținut “săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”.

“În cursul anului 2010, inculpata Grumăzescu Violeta Ana, în calitate de reprezentant legal al S.C. AGROTIS GRUM S.R.L., a depus la O.J.P.D.R.P. Iași (Oficiul Regional pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Iași) acte și documente false, în vederea obținerii de fonduri europene nerambursabile pentru achiziționarea de «utilaje și echipamente folosite în activități auxiliare a producției vegetale», pentru realizarea proiectului cu același nume. La data de 20 iulie 2011, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a încheiat cu S.C. AGROTIS GRUM S.R.L. Iași, contractul de finanțare în valoare totală eligibilă de 1.032.045 lei (249.775 Euro), din care valoare eligibilă nerambursabilă, în proporție de 70%, în cuantum de 722.429 lei (174.842 Euro), diferența reprezentând-o cofinanțarea beneficiarului. Finanțarea proiectului nu s-a mai acordat deoarece funcționarii din cadrul O.J.P.D.R.P. Iași au constatat caracterul fals al documentelor depuse (rapoartele de selecție a ofertelor și notificările către ofertanții participanți). În același context, în perioada august — octombrie 2011, inculpatul Grumăzescu Vasile, în calitate de membru al comisiei de selecție a ofertelor, a ajutat-o pe inculpata Grumăzescu Violeta Ana și a semnat două rapoarte de selecție a ofertelor și mai multe notificări către ofertanții participanți, deși cunoștea că acestea conțineau date nereale, iar documentele respective au fost înregistrate de către inculpată la O.J.P.D.R.P. Iași, în ambele variante de dosar, la aceeași dată, respectiv 12 august 2011, având însă conținut diferit, în vederea obținerii finanțării din fondurile Uniunii Europene. Totodată, inculpatul Grumăzescu Vasile i-a instigat pe ceilalți membri ai comisiei de selecție a ofertelor, respectiv pe inculpații Iacob Ștefan și Dâscă Lucian să semneze documentele respective. Cele două rapoarte de selecție a ofertelor și notificările către ofertanții participanți au fost concepute și redactate de inculpatul Sîrbu Răzvan Lucian, în care acesta a inserat date nereale, iar o parte din aceste documente au fost depuse ulterior de către inculpata Sîrbu Diana la O.J.P.D.R.P. Iași”,potrivit rechizitoriului DNA.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Iași. (ZCH NEWS)

Articolul precedentVIDEO+FOTO Aţi auzit de Polirom?
Articolul următorPoliţiştii Anton şi Filip, în arest la domiciliu
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.