dna 02Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Bacău au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar a unui lichidator judiciar şi a unui avocat, acuzaţi de fapte de corupţie, potrivit unui comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor, Ionuţ Cosmin Apostu, lichidator judiciar la „Profesional Tenarus” SPRL Onești, la data faptelor, se face vinovat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni) şi luare de mită.

De asemenea, Alexandru Tabarcea, avocat în cadrul Baroului Bacău este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi dare de mită.

A fost trimisă în judecată și SC Profesional Tenarus IPURL (fostă Profesional Tenarus SPRL), cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

“În perioada iulie 2010 – iulie 2011, inculpatul Apostu Ionuț Cosmin, în calitate de lichidator al SC Rafinăria Dărmănești SA, a întocmit în mod necorespunzător acte specifice procedurii lichidării cu încălcarea prevederilor Legii nr. 85/2006 și a dispozițiilor instanței de judecată, cu consecința prejudicierii patrimoniului societății respective și procurarea unui folos necuvenit inculpatului Tabarcea Alexandru. Astfel, inculpatul Apostu Ionuț Cosmin a întocmit Raportul nr. 501/23.07.2010 asupra fondurilor obținute din lichidare și din încasarea creanțelor precum și planul de distribuire pentru debitoarea SC Rafinăria Dărmănești SA prin care a dedus din fondurile ce urmau a fi distribuite creditorilor suma de 637.785,50 lei reprezentând, printre altele, «contravaloare onorariu avocat, aprobate de adunarea creditorilor», cunoscând că în fapt nu exista această aprobare. La data de 17.12.2010, Tribunalul Bacău, prin sentința civilă nr. 1467 rămasă definitivă și executorie, a dispus ca lichidatorul să modifice raportul respectiv și să distribuie creditorilor suma de 491.947,50 lei. Ca urmare a acestui lucru, inculpatul Apostu Ionuț Cosmin a convocat, în data de 28.04.2011, Comitetul Creditorilor și, la propunerea sa, a obținut aprobarea cheltuielilor cu onorariul avocaților. Cu toate că instanța dispusese modificarea vechiului Raport, inculpatul Apostu Ionuț Cosmin a întocmit unul nou prin care a dedus din fondurile ce urmau a fi distribuite creditorilor suma de 608.464.lei lei reprezentând, printre altele, «„contravaloare onorariu avocat, confirmate de creditori și de judecătorul sindic». De asemenea, cu aceeași ocazie, inculpatul Apostu Ionuț Cosmin, a propus spre aprobare decontarea cheltuielilor reprezentând deplasarea lichidatorului și a colaboratorilor acestuia, evaluate la 16.322 lei, sumă ce reprezintă prejudiciul produs în dauna SC Rafinăria Dărmănești SA și folosul necuvenit pentru Profesional Tenarus SPRL Onești, deși cunoștea că aceste cheltuieli au fost respinse de instanță, întrucât nu au fost dovedite.
În baza celor două rapoarte, inculpatul Apostu Ionuț Cosmin a achitat către Cabinetul de avocat Tabarcea Alexandru suma totală de 565.585,12 lei, ce constituie prejudiciul produs în dauna SC Rafinăria Dărmănești SA și, corelativ, folosul necuvenit pentru Cabinetul de avocatură respectiv. Pentru a efectua aceste acte contrare atribuțiilor sale de serviciu urmate de obținerea unui folos necuvenit pentru inculpatul Tabarcea Alexandru, în lunile noiembrie și decembrie 2010, în temeiul unei înțelegeri anterioare, inculpatul Apostu Ionuț Cosmin a primit de la acesta din urmă suma totală de 93.925 lei”, se detaliază în comunicatul DNA mecanismul infracţional.

Procurorii au mai dispus sechestrul asupra unui imobil și a unui teren ce aparțin inculpatului Tabarcea Alexandru. De asemenea, a mai fost dispusă instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra sumelor de bani aflate în contul inculpatei Profesional Tenarus IPURL, deschis la o unitate bancară. Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Bacău, cu propunere de menținere a măsurilor preventive și asigurătorii dispuse în cauză. (ZCH NEWS)

Articolul precedentAudi prins cu 123 km/h în localitate
Articolul următorFost vice de CJ cercetat în libertate
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.