Declaraţiile premierului Raluca Turcan, referitoare la situaţia anului şcolar 2019/2020, au stârnit discuţii aprinse în mediul educaţiei. Primele nuanţări au venit din partea ministrului Educaţiei, Monica Anisie, care a precizat că, la acest moment, nu se ia în calcul îngheţarea anului şcolar sau amânarea examenelor naţionale.
„Vreau să îi asigur pe elevi, studenți și părinți că la acest moment nu luăm în calcul sub nici o formă înghețarea anului școlar sau să anulăm examenele naționale cu un an. Specialiștii din Ministerul Educației lucrează la mai multe scenarii, este adevărat, însă uitându-se cu atenție și la ceea ce se întâmplă în cazul sistemelor de educație din statele UE. În acest moment nu luăm în calcul sub nici o formă înghețarea anului școlar. Scenariile pe care le fac specialiștii din cadrul Ministerului vor fi făcute publice în momentul în care vom avea o situație clară. Toate aceste scenarii vor fi luate în calcul în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus din România. Fac un apel la calm. Îi rog pe elevi, pe părinți și pe studenți să stea acasă și să continue învățarea de acasă”, a precizat Monica Anisie, la Digi 24.
Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Elevilor consideră că anul şcolar nu trebuie îngheţat, iar amânarea examenelor naţionale trebuie evitată. „Anul şcolar nu trebuie îngheţat, iar amânarea examenelor naţionale trebuie evitată. Îngheţarea anului şcolar nu reprezintă o soluţie benefică nici unui actor implicat în sistemul educaţional. De asemenea, amânarea examenelor naţionale ar fi o măsură ce ar aduce cu sine o serie de dezavantaje pentru elevi: impune o posibilitate ca elevii care nu vor mai avea ocazia de a susţine examenele naţionale în a doua sesiune să nu mai aibă opţiune de a urma cursurile unui liceu, dublată de lipsa consilierii vocaţionale şi profesionale a elevilor, iar viitorii absolvenţi de liceu se vor afla în situaţia de a nu mai putea opta pentru continuarea studiilor într-o instituţie de învăţământ superior. Elevii din România îşi doresc ca structura anului şcolar să nu fie modificată, însă sănătatea trebuie prioritizată, iar actorii din educaţie trebuie să manifeste solidaritate şi înţelegere în aceste vremuri de criză”, se menţionează într-un comunicat de presă. (M.C.)