0:00

În Partidul Național Liberal, sâmbătă, la votarea celor 31 de vicepreședinți, s-a manifestat un curent puternic în marja dintre 1.018 și 1.310 voturi care au decis componența „gărzii pretoriene” a președintelui Klaus Iohannis. Dacă se compară diferența până la 1.542 de delegați (câți erau așteptați) sau 1.479 de voturi înregistrate în lupta pentru președinție cu cele 400 care l-au despărțit pe Varujan Vosganian (locul 32) de Gigel Sorinel Știrbu (vicepreședintele cu numărul 31), nu e greu de înțeles că organizatorii congresului au făcut eforturi pentru a limita surprizele.

Echipa de vicepreședinți conține suficiente nume cunoscute, precum Ludovic Orban, Teodor Atanasiu, Dan Motreanu, Alina Gorghiu, Cristian Bușoi, Cristian Adomniței, Victor Paul Dobre, Rareș Mănescu, Eduard Hellvig, Sorin Frunzăverde, Nini Săpunaru, Aristotel Căncescu sau Mihai Voicu. Despre cum sunt ei cuplați pe grupuri de interese și alte afinități s-a scris și se va scrie. Cu tot cu cei doi-trei politicieni de rasă, fac parte din corpul de baroni ai PNL. Poate nu-s la fel de bogați, la fel de influenți ca omologii din PSD sau PDL, poate au crescut din alt aluat, dar au apucături comparabile.

Privind vicepreședinții strict în coordonate politice, se observă că misiunea trasată delegaților s-a încheiat cu câteva eliminări. Diferența de voturi confirmă organizarea. Excluderea lui Văru’ Jan din „gardă” este o lovitură neașteptată pentru armeanul care a marcat contribuții personale consistente la compromiterea credibilității politicienilor români. Nici Ioan Ghișe nu se aștepta să primească numai 324 de voturi pentru vicepreședinte. Liberal-de-liberal, senatorul brașovean s-a convins că idealurile sale nu se potrivesc cu realitatea din partid. Cât despre Cristina Pocora, ce să spui? La ce talente politice are, stătea de prea multă vreme prea sus. Tot pe lista înfrânților se evidențiază Sorin Roșca Stănescu. Probabil n-a avut ce face de a candidat. Dar, surpriza cea mare vine de la cele 336 de voturi date Noricăi Nicolai (locul 40 din 54 candidați). Atitudinea sa vehementă față de linia impusă de Crin Antonescu și acuzele directe aduse jocurilor făcute pe față în favoarea Adinei Vălean au costat-o. În timp ce alți doi europarlamentari (Cristian Bușoi și Eduard Hellvig) au candidat și au câștigat, Noricăi Nicolai i s-a semnalat că e mai bine să-și vadă de Parlamentul European și să stea departe de treburile din țară. Grija și ardoarea cu care nu renunță la a spune lucrurilor pe nume se regăsesc inclusiv în declarația sa de sâmbătă: „Nu am convingerea că PNL va reuși să se impună în fața PDL. Au avut nevoie (PDL – n.r.) de un ambalaj de onorabilitate. Când un produs nu se mai vinde, îl rebrenduiești. Cei din PDL au avut nevoie de un brand, pe care și l-au dorit încă din 2005 și azi l-au obținut. Formele fără fond fac carieră în politică”.

Cu un Antonescu revenit pe scurtătură în prim-plan și un Popescu Tăriceanu care-și vede în continuare de proiectul propriu, cu Nicolai în rol de pompier național liberal de serviciu, lucrurile nu sunt defel atât de clare în partid pe cât se spune. La congresele de vineri și sâmbătă a funcționat de fapt disciplina. Baronii jubilează. Necazu-i că unitatea trebuie confirmată prin fapte, iar timpul e cumplit de scurt.

 Viorel COSMA

Articolul precedentÎn scandalul Eugen Cobzaru, Prefectura zice NU, Primăria Săbăoani zice DA
Articolul următorAgitație politică. Acuma la peneleu