0:00

În scandalul Eugen Cobzaru,  Prefectura zice NU, Primăria Săbăoani zice DA, ZCH NEWS - sursa ta de informații

După ce, în luna mai, consilierul Eugen Cobzaru a fost suspendat pentru două luni de la ședințele Consiliului Local Săbăoani, alesul a sesizat Prefectura și a primit răspuns favorabil. Chiar dacă Prefectura spune că s-a încălcat legea, conducerea Primăriei Săbăoani nu este de acord. Pe 13 mai, consilierul Eugen Cobzaru (PP-DD) a fost suspendat, cu 12 voturi pentru și 5 împotrivă, pentru două luni consecutive, începând cu iunie, din CL Săbăoani. Alesul local a contestat decizia, considerând că legea prevede suspendarea pentru două ședințe consecutive, nu pentru două luni consecutive și contestând votul – care a fost deschis, când, în astfel de cazuri ce privesc o persoană, votul trebuie să fie secret.

Prefectura prevenitoare: „dacă se face e ilegal”

Prefectura Neamț a fost sesizată și, după analizarea documentelor, a trimis un răspuns pe 12 iunie cu privire la exercitarea controlului de legalitate. La aspecte de nelegalitate, reprezentanții Prefecturii spun că “s-a aprobat aplicarea sancțiunii excluderii temporare de la lucrările CL și ale comisiilor de specialitate pe o perioadă de 2 luni consecutive începând cu luna iunie, în loc de sancțiunea excluderii temporare pe o perioadă de două ședințe consecutive, începând cu ședința următoare; în situația în care pe perioada celor două luni consecutive CL se întrunește în mai mult de 2 ședințe ar fi încălcată legea”. Prefectura a analizat și procesul verbal din care reiese că votul a fost unul deschis și nu secret: “La propunerea președintelui de ședință s-a hotărât ca votarea să se facă prin vot deschis, deși în cazul hotărârilor cu caracter individual cu privire la persoane, CL nu poate stabili ca acestea să fie luate prin vot deschis… CL poate stabili ca unele hotărâri, care potrivit legii se iau prin vot deschis, să se ia prin vot secret, reciproca nemaifiind însă valabilă”.

Din Săbăoani, „cu dragoste şi iubire…”

În adresa semnată de prefectul Vlad Angheluță și consilierul Petre Ilie, se cere inițierea unui proiect de hotărâre pentru revocarea actului administrativ supus verificării de legalitate. Termenul impus de Prefectură este prima ședință de CL, organizată după primirea adresei, cu informarea prefectului până pe 30 iunie. Pe 16 iunie, consilierul Cobzaru i-a scris primarului din Săbăoani, cerându-i să convoace CL în ședință publică până pe data de 30 iunie, deși Prefectura a decis ca termenul de intrare în legalitate să fie prima ședință de CL. Adresa oficială semnată de Eugen Cobzaru începe cu “Doamna Primar” și se încheie “Cu dragoste și iubire”. Conform consilierului, primarul Valeria Dascălu, nu a convocat încă o ședință de CL, ultima având loc pe 11 iunie, înainte de a primi adresa de la Prefectură. Totuși, pe 20 iunie, primarul comunei a făcut la rândul său o adresă, de 3 pagini, către Prefectură, în care contestă nelegalitatea hotărârii.

Conducerea Primăriei Săbăoani spune că poate reformula articolul ce prevede excluderea pentru două luni și nu pentru două ședințe consecutive: “Aspectul de nelegalitate este doar eventual, în ipoteza că ar fi și o ședință extraordinară sau de îndată. Dacă instituția Prefectului apreciază că articolul din Hotărâre este nelegal, acesta se poate reformula. Apreciem însă că nu este motiv de revocare a întregii hotărâri”. În ceea ce privește votul deschis sau secret, conducerea comunei spune că decizia de a se vota deschis a avut la bază o altă lege: “Temeiul juridic al hotărârii pe care ne solicitați să o revocăm îl constituie Statutul aleșilor locali și nu Legea 115/2001… Precizăm că am fost conștienți de specificarea privind votul secret din Legea 115/2001 și nu era nicio problemă să o folosim, dar în mod deliberat s-a acționat pe procedura prevăzută de Statutul aleșilor locali, întrucât am apreciat că sancțiunea face obiectul acestei legi și nu a Legii 115/2001. Vă rugăm să rețineți că însuși consilierul Eugen Cobzaru a fost de acord cu procedura de vot”.

Va urma ca Prefectura să decidă dacă va ataca HCL în contencios administrativ. Până una alta, consilierul Cobzaru spune că i-a făcut plângere penală primarului Dascălu, nefiind nici prima și cel mai probabil nici ultima.

Claudia MATEI

Articolul precedentBacalaureat: Au început probele scrise
Articolul următorDisciplina liberală nu ține loc de unitate