morenciu speriat

• pentru că a avut susținere politică și a putut

În urma controlului Corpului de Control al Ministerului Sănătății în Neamț, ne-am ales cu o demitere la Serviciul Județean de Ambulanță și cu o situație cel puțin ciudată la nivelul Direcției de Sănătate Publică. În raport scrie, negru pe alb, că răspunzător pentru neregulile de la Ambulanță este (și) directorul Dan Dorin Morenciu, iar în dreptul său mai apar o mulțime de alte situații dincolo de limita legii. Toate s-au soldat cu chemarea sa în fața Comisiei de Disciplină a Ministerului Sănătății ”având în vedere deficiențele constatate în prezentul raport de control și exercitarea unei activități manageriale neconforme cu atribuțiile de director executiv la Direcției de Sănătate Publică Neamț.” Culmea tupeului administrativ al domnului Morenciu a fost că a mințit chiar instituția care l-a numit director, adică Ministerul Sănătății! Cel puțin așa spune corpul de control în raportul deja amintit.

Punctul 5 al raportului se referă la ”faptul că domnul Dan Dorin Morenciu a venit din afara sistemului în cadrul DSP Neamț în anul 2008, iar în anul 2010 pentru a participa la concurs a formulat o adresă către Ministerul Sănătății, prin care susținea că avea post angajat în DSP Neamț”. Sub această frază se ascunde o fraudă care poate avea chiar miros penal. Venit de la o firmă privată pe post de director, în momentul când i s-a terminat mandatul, a transmis că avea post în Direcție, deși nu există niciun fel de document care să ateste acest lucru. Limbajul sec al controlorilor nu lasă loc de interpretări:

«- la data de 25 mai 2009 dl. Dr. Morenciu Dan Dorin a fost numit director coordonator prin OMS nr. 1145/26.05. 2009…

– la data de 18.08.2010 dl. Dr. Morenciu Dan Dorin a fost eliberat din funcția de director  coordonator prin ordin OMS nr. 1974/16.08.2010 și își reia funcția de execuție de consilier clasa I, grad superior , treaptă 1 de salarizare, conform acestui ordin de ministru. Menționăm că nu s-a putut pune la dispoziția comisiei de control nici un document justificativ al ocupării funcției publice de execuție de consilier clasa I, grad superior, treapta 1 de salarizare, într-o perioadă anterioară datei de 16 august 2010 (perioada 25 mai 2009 – 15 august 2010), astfel considerăm că ”reluarea” funcției de execuție nu are bază legală.

– la data de 17.08.2010 domnului dr. Morenciu Dan Dorin, consilier clasa I, grad superior, treaptă de salarizare 1, i se deleagă atribuțiile și responsabilitățile specifice funcției publice vacante de conducere de director executiv al DSP Neamț.»

Dacă raportul de control spune adevărul – și nu vedem care ar fi motivele pentru care n-ar fi așa -, atunci doctorul Morenciu a mințit, a inventat o funcție pentru el și toate acestea au produs efecte în lanț. Postul există acum în evidențele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Motivația este foarte simplă: după ce ar fi fost schimbat, dr. Morenciu ar fi rămas în sistem, pe un post călduț și gata pregătit să mai participe la un concurs pentru funcția de director.

În același timp, trebuie precizat că dr. Morenciu n-a făcut asta așa, de capul lui, ci pentru că a avut toate condițiile pentru a proceda așa. Să nu uităm că, la momentul anului 2009, discutăm despre o alianță politică PDL-PSD, care s-a răsfrânt în teritoriu la nivel de funcții. Prin urmare, dr. Dan Morenciu a binemeritat postul de șef la DSP. Când, după câteva luni, PSD și PDL au rupt frăția, a plecat și dr. Morenciu. În concediu medical. Vreo patru luni. Timp în care atribuțiile i-au fost preluate de dr. Daniela Marcoci, adjuncta de atunci a DSP Neamț, care a primit dreptul de semnătură și decizie, dar fără remunerația aferentă. După ce lucrurile s-au reașezat politic, și Dan Morenciu și-a revenit și a revenit la post. Era, dacă ținem bine minte, un ianuarie. Ce a urmat e simplu: a dat concurs, l-a luat și s-a instalat din nou în fruntea DSP Neamț, cu acte-n regulă. Faptul că acum controlorii ministeriali descoperă apa caldă și pomenesc despre minciună în dreptul lui Morenciu nu vine decât să confirme că acesta a făcut ce a făcut doar pentru că a putut. Că nu l-a deranjat nimeni (până acum).

Punctul de vedere al directorului Morenciu cu privire la acest aspect nu l-am putut obține, lovindu-ne de următoarea declarație: ”Despre control nu am nimic de declarat. Eu fac doar ce spune șeful.”

Întrebare deschisă: care șef?

Valentin BĂLĂNESCU

2 COMENTARII

  1. Cat timp primul ministru al tarii a obtinut doctoratul in mod fraudulos si nu se ia nici o masura , de ce sa ne mai minunam de cei de la baza piramidei sociale? Un lucru este cert: profesionistii adevarati sunt indepartati din functii (vezi managerul Ambulantei) si sunt adusi oameni politici fara pregatirea necesara sau tineri fara experienta pt. a fi usor manipulati politic. Tot ce se intampla in tara asta prin decizie politica este de o mizerie morala asemanatoare perioadei de instaurare a comunismului in Romania.

  2. UITTIVA CE SANATOS TUN E ACEST IMPOSTOR USL CARE A AJUNS IN SCAUN CU AJUTORUL POLITICI CACI IN USL SE INTRA DACA ESTI INCOMPETENT SI STAI CUMINTE CA SEFII SA POATA SA FACA AFACERI TE MIRI DE ASTA CA E MIC UITATIVA LA PONTA CUM A AJUNS PRIM CU DOCTORAT IN COSENZA ITALIA UNDE MAFIA ITI FACE DOCUMENTE FARA PROBLEME DOAR SA PLATESTI SI AJUNGI DL DOCTOR PONTA FARA EXAMEN DOR COPIIEZI SI ATAT SI IN ROMANIA COMUNITATEA STINTIFICA NU EXISTA S-AU DACA EXISTA E LA MINA PUTERI COMUNISTE.

Comments are closed.