fotolii-directoriCei mai mulți directori ai unităților de învățământ din Neamț s-au înscris deja la concursul național, în care le-au fost scoase la ”mezat” posturile. Cu 3 zile înainte de finalul înscrierilor, directorii principalelor colegii naționale din județ au luat o decizie.

Neoficial, la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Piatra Neamț se vorbește despre 4 candidați, în afară de prof. Carmen Mareș, actuala directoare, care ne-a declarat: ”Încă nu am luat o decizie. Nu exclud participarea mea la examen. Mă voi decide în această după-amiază” (28 septembrie – n.r.).

La Colegiul Național ”Calistrat Hogaș”, actuala echipă s-a hotărât să se înscrie. „Eu și colega mea (Brândușa Andrei, director adjunct al CN ”Calistrat Hogaș” – n.r.) ne vom înscrie. Mai am de pregătit o parte din borderou, dar intenționez să mă înscriu. Nu știu și dacă mă voi prezenta, pentru că e nevoie de timp, iar noi, în această perioadă, avem și treabă. Adică trebuie să asigurăm totul pentru ca școala să meargă bine”, a precizat prof. Florin Irimia, director al CN ”Calistrat Hogaș”.

La Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț, actuala directoare, prof. Daniela Neamțu, se pregătește intens pentru examen: „Astăzi (miercuri, 28 septembrie – n.r.), dimneață, m-am înscris De-abia încep să derulez procedurile de încărcare în platformă”.

La Roman, prof. Mihaela Tanovici, directoarea celui mai titrat liceu din municipiu – Colegiul Național ”Roman Vodă”, părea indecisă în privința înscrierii. „Încă nu m-am înscris. Mă mai gândesc. Nu exclud să mă înscriu. Cred că e o decizie pe care trebuie să  iau pentru 4 ani și vreau să mă gândesc foate bine dacă fac pasul sau nu. Pe de o parte este o provocare. M-aș duce și în ideea de a vedea cum m-aș descurca la un concurs”.

În orașul de sub cetate, la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” se vorbește despre o concurență ce include 9 pretendenți pentru cele două posturi de director (inclusiv adjunct). Directorul Dorin Moroșanu a precizat că nu a auzit de o așa concurență, însă este hotărât și el să-și dispute postul ocupat prin delegare: „Nu m-am înscris, dar intenționez zilele acestea. O singură colegă mi-a mai cerut o hârtie sau două cu calificativul pentru a merge să se înscrie la concurs, dar pentru un post de la altă școală decât Colegiul «Ștefan»”.

Nici la Bicaz,actualii directori ai Liceului ”Carol I” nu par dornici să renunțe la frâiele unității de învățământ. „Sunt în curs de înscriere, și eu și colegul meu, pentru că procedura este greoaie. Mai adăugăm, în fiecare zi, câte un document. Alți concurenți pentru posturile de la acest liceu nu mai știm. Vom afla pe 3 octombrie”, a precizat prof. Rodica Iorga, directoarea liceului din Bicaz.

Ultima zi de înscriere la concurs este 2 octombrie. Peste 2 săptămâni, pe 12 octombrie, va avea loc proba scrisă a concursului. Potrivit metodologiei de concurs, directorii școlilor care nu vor participa la concurs sau nu vor trece de probele concursului, vor fi înlocuiți, fie prin delegare, de alți profesori, fie de un alt cadru didactic care a promovat toate probele. (M. TEODOROF)