asfaltare 02

* Maricel (Marcel) Alexandru Chiruc este, de trei zile lucrătoare, noul manager al firmei de drumuri județene

* îl recomandă legăturile de rudenie, afinitatea cu PP-DD-ul și experiența în construcții, certificată de cercetări pentru evaziune fiscală

* unul din dosare, 6454/279/2011, s-a lăsat cu condamnare la 2 ani de închisoare cu suspendare și 1 an de interzicere a drepturilor, sentință rămasă definitivă la Curtea Supremă

Societatea județeană de drumuri pare menită să rămână consecventă în necazuri, pierderi și procese decizionale absolut neinspirate. Cedată în locație de gestiune PP-DD-ului, în schimbul voturilor din Consiliul Județean, Drupo Neamț este, iarăși, în reorganizare. Ovidiu Mitrea este, de acum, fost director, după ce a anunțat pe linie de partid că s-a săturat de gaura neagră care e Drupo și că nu a văzut pe nicăieri dorințe reale de a scăpa firma de belele. După demisia acestuia, conducerea PP-DD s-a orientat spre alți potențiali manageri și s-a oprit asupra lui Maricel (Marcel) Alexandru Chiruc. Inginer de specialitate, acesta prezintă multe calități care, în opinia susținătorilor săi, pot să-l recomande cu brio la conducerea societății Drupo.

În primul rând, este fratele lui Mișu Chiruc, șeful ANTREC, personaj binecunoscut în afacerile cu turism și nu numai, care și-a alcătuit un portofoliu din acțiuni pompieristice numai bune de tocat aiurea banii publici. Asta ca să ne referim numai la una din isprăvile sale de dată recentă, Congresul Internațional de Turism rural de la Piatra Neamț, eveniment cu finalitate constatată doar în contabilitatea îndestulată a unor firme de casă.

În al doilea rând, pe dl. Marcel Chiruc îl susține PP-DD-ul și asta ar trebui să fie suficient. Nu este. Vine în completare experiența sa în domeniu. Pe care singur o menționează – ”Am avut firmele mele, am condus și o firmă mare, dar dacă vă interesează mai multe am lăsat un CV la Drupo” -, chiar dacă, deocamdată, nu dorește publicitate și a solicitat răgaz de vreo săptămână până să i se vehiculeze numele din noua postură oficială. Am reținut de la domnia sa faptul că a condus trei firme personale, precum și numele uneia din ele, Celym Construct. Aceasta este interesantă fie și numai din punct de vedere publicitar, întrucât din cauza/ datorită ei dl. Chiruc a ajuns inculpat într-un dosar de evaziune fiscală, nr. 6454/279/2011, infracțiuni la Legea 87/1994 și Legea 241/2005. Pe 8 noiembrie 2012, Tribunalul Neamț s-a pronunțat în acest dosar, condamnându-l pe Maricel Alexandru Chiruc la 2 ani de închisoare și 1 an pedeapsă complementară a interzicerii unor drepturi, obligându-l în același timp să plătească ANAF-ului 81.060 lei despăgubiri civile cu accesorii fiscale. În aceeași hotărâre se menționează că pedeapsa e cu suspendare și că sentința nu e definitivă. După recursurile declarate, rând pe rând și pe alocuri concomitent, de dl. Chiruc și de DGFP Neamț, dosarul a ajuns la Curtea Supremă, unde, pe 20.06.2013, s-a dat soluția: s-au respins recursurile ambelor părți și a rămas în picioare decizia Curții de Apel Bacău, care susținea soluția Tribunalului Neamț. Definitivă.

Asupra acestor aspecte vom reveni pe finalul săptămânii, atunci când dl. Chiruc și-a exprimat disponibilitatea de a prezenta planul său de management pentru Drupo. Deocamdată, deși ”am început de miercuri acolo”, nu este familiarizat cu toate chestiunile și nici n-ar dori să intre în detalii până nu se ”definitivează și cu actele”. E prematur să ne pronunțăm dacă dl. Chiruc poate să scoată Drupo din comă, dar e clar că vrea să-și folosească know-how-ul pentru asta: ”Experiență am, consider că pot să fac față. Este o piatră de încercare și mie-mi plac pietrele de încercare”, a declarat Marcel Chiruc.

Da, am spune noi, cu condiția să nu fie atârnate de gât. Așteptăm să-și încheie dl. Chiruc socotelile cu firma din Constanța de la care a venit și să-și prezinte planul managerial pentru Drupo. Dacă mai rămâne valabil.

chiruc marcel

chiruc marcel

condamnare

Dana OSTAHIE