0:00

Din cauză de Mosor, expoziţia lui Romanescu rămâne, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Expoziţia pictorului Mircea Titus Romanescu, deschisă la începutul lunii septembrie la Galeriile „Lascăr Vorel” din Piatra Neamţ, va avea o viaţă mai lungă decât cea sortită, programată, de două săptămâni. Motivul? Pictorul târg-nemţean Dumitru Mosor, nu este pregătit pentru a ieşi pe simeze cu o nouă expoziţie, deşi ştia că s-a înscris la început de an pe lista expozanţilor de la Galerii pentru anul 2014, în perioada 15-30 septembrie.

„Când l-am anunţat că trebuie să-şi aducă lucrările la Piatra Neamţ pentru vernisaj mi-am dat seama că l-am surprins nepregătit pentru un asemenea eveniment; l-am găsit, cum se zice, cu tema nefăcută. Va reveni probabil cu o expoziţie altă dată, când va fi pregătit. Din această cauză, expoziţia lui Mircea Titus Romanescu va mai rămâne pe simezele de la Galeriile Lascăr Vorel până la sfârşitul acestei luni, când este programată a se deschide expoziţia Taberei de la Tazlău” – ne-a declarat, vineri, pictorul Ştefan Potop, preşedintele Filialei Neamţ a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Aşadar, cei care nu au apucat încă să vadă tablourile lui Mircea Titus Romanescu de la Galerii mai au la îndemână două săptămâni pentru a vedea lucrările unuia dintre pictorii contemporani cei importanţi pe care i-a dat judeţul Neamţ artei plastice româneşti. Nemţean de origine (s-a născut la Piatra Neamţ) dar trăitor mai mult prin Capitală, artistul vine din când în când în oraşul său natal să ofere iubitorilor de artă lucrările din ultimele sale perioade de creaţie. Născut la 16 august 1950, Mircea Romanescu urmează, între anii 1969-1974, Institutul  Politehnic Bucuresti, apoi (2004-2006) Universitatea de Vest, Facultatea de Arte Timişoara,  cu un master  în “Management şi impresariat în arte vizuale”, la cunoscutul critic de artă prof. Constantin Prut, activitate în care are multe realizări de talie naţională.

De altfel cunoscutul critic de artă care i-a fost profesor, cel care a alcătuit şi un dicţionar al artiştilor plastici români, poate cel mai important apărut la noi, scria despre pictorul Romanescu: “Ceea ce am văzut în ultimii ani din creaţia lui Mircea Titus Romanescu ne arată un pictor foarte interesat de mărturisirea în cheie vizuală a impactului cu realitatea. Lucrările sale sunt, fiecare dintre ele, episoade ale unei încercări de a consemna memoria privirii, de a fixa datele semnificative, evocatoare, ale ineditului reportaj pe care îl face traversând diversele medii de care se simte atras. În permanenţă artistul se află «în căutarea semnelor pierdute», cum frumos se intitula un ciclu expus în 2007, în Galeria «Aripa» din Torino”. Cuvintele de apreciere ale criticului Constantin Prut constituie  încă o invitaţie de a (re)vedea tablourile artistului. (N. SAVA)

Articolul precedentGala Muschetarilor de la Piatra Neamț
Articolul următor… pe scurt …