0:00

Medicul care a modernizat Băile Bălţăteşti

Azi se împlinesc 118 ani de la trecere la cele veşnice a medicului Dimitrie Cantemir, deputat de Neamţ, cel care a modernizat Băile Bălţăteşti. Urmaş al marelui voievod cu acelaşi nume, el era născut la 19 aprilie 1848 în Buhuşi dar şi-a făcut studiile la Şcoala Domnească nr. 1 Piatra Neamţ şi Academia Mihăileană din Iaşi. Fiu de moşier, cumnat cu N.N. Albu (primar, prefect, deputat, senator), urmează Şcoala de medicină militară din Bucureşti, aflată sub conducerea lui Carol Davila, pe care o absolvă în 1866, continuându-şi apoi pregătirea ştiinţifică şi profesională la Facultatea de medicină din Torino.

Doctor în medicină şi chirurgie, profesează 25 de ani la Spitalul Piatra Neamţ, aici remarcându-se printr-o mare atenţie acordată bolnavilor. La 19 octombrie 1878, medicul Dimitrie Cantemir cumpără de la principele Dimitrie Barbu Știrbei  Băile Bălţăteşti şi Stabilimentul de salină și dezvoltă investiția.

Timp de 15 ani, el a făcut numeroase investiții, de la captarea sistematică a apelor izvoarelor, vile, restaurante, cazinou, farmacie, până la un frumos parc de brazi și o imensă grădină plină cu flori și arbuști ornamentali. În vremea Războiului de reîntregire, 1916-1918, în incinta băilor a funcționat un spital de campanie. Însă, în 1920, George Eduard Arapu soțul văduvei Cantemir, vinde staţiunea fraților Lazăr și David Goldhamer din Botoșani care fac la rândul lor alte investiții și repun în funcțiune baza de tratament și cazare afectată de ororile războiului.

În cartea “Amintiri. Din trecutul oraşului Piatra Neamţ”, autor Dimitrie Hogea (fost primar) se povesteşte cum a ajuns doctorul Cantemir candidatul guvernului la Colegiul III din Neamţ: “Candidatul guvernului la Colegiul III Neamţ era profesorul universitar Ştefan Vârgolici din Iaşi, originar din Borleşti. Neaflându-se în localitate, candidatura i-a fost propusă, conform legii, de către doi alegători din Colegiul III. Unul dintre aceştia era învăţătorul I. Teodorescu de la Traian, Zăneşti. În ajunul alegerilor, când tribunalul urma să închidă lucrările, cei doi alegători, care semnaseră cererea şi modelul buletinului de vot pentru candidatura lui Vârgolici, se prezentă numai cu câteva minute înainte de ora de închidere şi declară preşedintelui de tribunal, printr-o altă petiţie, că retrag prima candidatură. Tribunalul, luând act de cerere, a dispus închiderea lucrărilor. Doctor Cantemir, al doilea pe listă, a rămas singurul candidat declarat”. (N. SAVA)

Articolul precedentVoleibaliştii joacă în Cupa României
Articolul următorPremianţii Festivalului concurs de muzică populară „Florile Ceahlăului”, ediţia a XXVI-a