Procurorii DIICOT au elucidat circumstanțele în care filmulețul cu Cezar Filip lovind-o pe Ana Maria Tanasă a ajuns dincolo de porțile Poliției Piatra-Neamț. Și dacă, inițial, se vehiculau mai multe nume de polițiști care ar fi fost implicați în conspirație, în fața instanței va ajunge doar unul: Relu Baciu. Acum pensionar, fostul comisar șef, și-a asumat fapta încă din timpul anchetei și a recunoscut că el a furat filmulețul.

Astăzi, 25 septembrie, după 3 ani și jumătate de la scandalul iscat de imaginile cu Cezar Filip bătând o minoră, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a fostului șef al Poliției Piatra-Neamț, pentru purtare abuzivă și instigare la alterarea integrității datelor informatice, și a lui Relu Baciu pentru transfer neautorizat de date electronice. Ofițerul de serviciu care era de tură când a fost furat filmulețul și alți doi polițiști, care au fost cercetați inițial nu mai au nicio calitate în dosar. Cât despre ”integritatea” datelor informatice, la vremea aceea Cezar Filip a fost înștiințat că ”este posibil” să se fi furat niște imagini, el a anunțat reprezentantul firmei care se ocupa cu mentenanța sistemului, iar când omul a venit să verifice a constatat că imaginile cu șeful Poliției Piatra-Neamț lovind infractoarea minoră nu mai există.

Dar efectul acestor imagini a fost cel scontat. Ofițerul a demisionat și după ce a început urmărirea penală a fost pus la dispoziție. Între timp s-a retras din poliție din motive de sănătate, iar Relu Baciu s-a pensionat așa că, în privința raporturilor de serviciu, nu mai au de suportat nicio consecință. Cum nu are nici ofițerul suspectat că a livrat filmulețul mai departe către presă. El nu l-a furat, ci doar l-a făcut public, ceea ce nu are urmări penale. (C.M.)