0:00

DIICOT Neamț: Prejudiciu de 6 milioane lei din concendii medicale fictive. 12 persoane duse la audieri, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn urma descinderilor de astăzi, 24 noiembrie, DIICOT Neamț precizează că s-au făcut 16 percheziții, din care 3 la instituții publice, dintre care una la CAS Neamț.

Anchetatorii au destrămat un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual.

Prejudiciul estimat este de 6 milioane lei din bugetul CAS prin eliberarea și decontarea unor concendii medicale fictive pentru persoane angajate fictiv special pentru a încasa banii pe concedii medicale. Liderii grupului infracțional sunt oameni cu funcții în CAS Neamț, printre care șeful Serviciului Evidență Asigurați, Carduri și Concedii Medicale din cadrul CAS în perioada 1 noiembrie 2006 – 1 ianuarie 2013.

Potrivit DIICOT Neamț, în cauză s-a reținut faptul că, pe teritoriul României, s-a constituit și a activat un grup infracțional organizat, ai cărui membri s-au  asociat  în scopul comiterii de fraude în dauna bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, prin inducerea în eroare a reprezentanților acestora și chiar prin implicarea directă, cu prilejul solicitării decontării de concedii medicale ale unor angajați ai societăților comerciale pe care le-au  folosit  în  acest scop. Angajarea acestor persoane s-a făcut cu titlu fictiv, societățile fiind înființate  exclusiv  în scopul  obținerii acestor sume  de bani cu titlu  de concedii medicale.

Liderii acestui grup infracțional sunt persoane care prin prisma pozițiilor profesionale deținute, (consilier cls. I — grad superior în cadrul acestui serviciu (coordonator), în perioada 01.01.2006  — 31.10. 2006 și de șef serviciu CAS Neamț în perioada 01.11.2006 — 01.01.2013 sau șef Serviciu Evidență Asigurați, Carduri și Concedii Medicale din cadrul CAS Neamț)  au  cunoscut  modul  de  funcționare  al  decontării  concediilor medicale, astfel încât s-au folosit de toate pârghiile cunoscute, în conivență cu persoane din sistemul medical și au folosit persoane din familie sau anturajul apropiat pentru realizarea întregului mecanism care a dus la obținerea frauduloasă a sumelor de bani corespondente decontării concediilor medicale în cauză.

Activitatea  infracțională  a  grupului s-a  desfășurat  sub mai  multe modalități, respectiv un palier pe care a avut loc angajarea cu caracter fictiv a unor persoane la anumite societăți comerciale, pe alt palier obținerea unor documente medicale, beneficiind de sprijinul unor medici specialiști și medici de familie, care atestau în mod nereal faptul că persoanele solicitante de concedii medicale prezentau anumite boli, iar pe palierul final aceleași persoane s-au adresat concomitent mai multor Case Județene de Asigurări de Sănătate de unde au beneficiat simultan, în mod fraudulos, de diverse sume de bani.

Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 6 milioane de lei.

La  sediul  DIICOT  –  Biroul  Teritorial  Neamț, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 12 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul  ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Bacău, al lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Neamț și IPJ Iași și al jandarmilor din cadrul IJJ Neamț și Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Facem  precizarea  că  pe  parcursul  întregului  proces  penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

C.I.

 

 

 

Articolul precedentFOTO: Descinderi la Casa de Sănătate Neamț în mega-acțiunea DIICOT
Articolul următorȘtire actualizată. Percheziții DIICOT Iași: înşelăciuni cu terenuri şi case în valoare de 2,5 milioane de euro