Știre actualizată. Percheziții DIICOT Iași: înşelăciuni cu terenuri şi case în valoare de 2,5 milioane de euro, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiActualizare: DIICOT informează că în acest caz vor fi audiate 16 persoane, între care un avocat din cadrul Baroului Iași și un notar public din municipiul Iași. În speță au fost identificate 10 persoane vătămate.

Comunicatul integral al DIICOT îl puteți citi mai jos.

„Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că, grupul infracţional organizat a fost constituit încă din anul 2015 și a acționat în mod efectiv, până la data intervenției organelor de urmărire penală, având o structură ierarhizată, în care liderul i-a coordonat pe ceilalți membri, inclusiv pentru valorificarea în scop infracțional a cunoștințelor juridice de specialitate ale acestora (avocat şi notari publici).

Astfel, liderul grupului, a primit direct sau indirect, prin persoane interpuse, sumele de bani provenite din activitatea infracțională, a stabilit cuantumul cuvenit fiecărui membru al grupului și le-a distribuit efectiv, potrivit ierarhiei și importanței acestora cadrul grupului, precum şi aplicarea, la nevoie, a unor măsuri de coerciție, prin neplata sumelor de bani sau reducerea cuantumului.

În cadrul rolurilor specifice din interiorul grupului, s-a conturat activitatea infracţională a unui avocat din cadrul Baroului Iași, care și-a pus la dispoziție cunoștințele juridice specializate, pentru a acorda un sprijin infracțional liderului grupului (în același timp, autor al faptelor de înșelăciune).

Astfel, activitatea acestuia a constat în identificarea operațiunilor juridice cele mai potrivite, pentru a crea o aparență de legalitate actelor infracționale, a păstrat produsul infracțional, prin inițierea unor circuite de spălare a banilor, a asigurat protecția juridică în cazul în care ar fi fost declanșate proceduri legale față de membrii grupului, folosind totodată calitatea de avocat, pentru a întări seriozitatea susținută de lider față de persoanele vătămate, la momentul inducerii în eroare.

În acest sens, suspectul se deplasa împreună cu liderul grupului la domiciliul persoanelor vătămate, cărora le înmâna cartea sa de vizită, se prezenta în faţa autorităților administrative unde, prin invocarea calității de avocat, intenționa rezolvarea unor aspecte în interesul grupului, inclusiv prin prezentarea unei persoane vătămate a unor aspecte neadevărate, în legătură cu situația juridică a bunului imobil, pentru a o determina să încheie, în calitate de cumpărător, un contract de vânzare-cumpărare.

Pentru toate acestea, suspectul a primit de la liderul grupului sume importante de bani, fiind a doua persoană ca importanță în ierarhia grupului.

Totodată, un alt membru al grupului, notar public din municipiul Iași, i-a furnizat liderului informații despre drepturile reale imobiliare care puteau fi tranzacționate în mod fraudulos de către membrii grupului și a autentificat toate actele notariale necesare grupului, uneori cu încălcarea evidentă a dispozițiilor legale.

Astfel, suspectul s-a deplasat personal la domiciliul persoanelor vătămate și a autentificat acte, fără a consemna aceste aspecte în încheierea de autentificare, nu a respectat dispozițiile privind procedura succesorală notarială, prin aceea că a finalizat procedura în cursul aceleiaşi zile în care a fost înregistrată cererea, consemnând că nu sunt alți moștenitori, în afara unei persoane, cu toate că acestea erau prezente, chiar în biroul său, a autentificat declarații notariale, deși cunoștea faptul că acestea conțin afirmații neadevărate etc.).

Până la acest moment procesual au fost identificate 10 persoane vătămate și un prejudiciu în cuantum de 2.500.000 Euro.

Totodată, au fost identificate și circuite de spălare a banilor, pentru păstrarea produsului infracțional.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Iaşi vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 16 persoane.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul SCCO Vaslui, Brigada Mobilă de Jandarmi Bacău, IPJ Iași și ITPF Iași.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”.

Știre inițială: În această dimineaţă, 24 noiembrie, procurorii DIICOT Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu poliţişti de poliţie judiciară ai BCCO Iaşi, efectuează 18 percheziţii domiciliare în Iaşi la locuinţele unor persoane suspectate că fac parte dintr-un grup infracţional specializat în înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi abuz în serviciu.

Începând din 2016 până în prezent grupul infracţional a reuşit să înşele zeci de bătrâni, fără moşternitori sau ai căror mştenitori se află în străinătate, pe care i-au lăsat fără suprafeţe mari de terenuri sau imobile.

Modul de operare era următorul: membrii grupării îi abordau pe moştenitori sau direct pe proprietari cărora le cereau să întocmească procuri notarile pe numele suspecţilor în vederea obţinerii actelor de proprietate şi a vânzării acestora. După ce intrau în posesia documentelor, luau legătura cu cei interesaţi să cumpere cărora le cereau diverse sume de bani în baza unor aşa-zise antecontracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune sau de dare în plată, care nu mai ajungeau însă la proprietarii de drept ai terenurilor.

În acest mod au fost create prejudicii în valoare totală de 2,5 milioane de euro.

Detalii despre caz în Comunicatul de presă al DIICOT şi al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, mai jos.

Comunicat de presa ST Iasi 24.11.2021

Angela Croitoru

Articolul precedentDIICOT Neamț: Prejudiciu de 6 milioane lei din concendii medicale fictive. 12 persoane duse la audieri
Articolul următorL2 Politehnica Iaşi a obţinut doar o remiză pe terenul Ripensiei Timişoara
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.