jandarmi actiuneACTUALIZARE 4: În cadrul şedinţei de judecată din această după-amiază (18 septembrie), în care s-a propus arestarea preventivă a celor 5 reţinuţi, judecătorii au decis că este suficient ca aceştia să fie plasaţi sub control judiciar.

ACTUALIZARE 3: „La data de 17.09.2015, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ  au efectuat un număr de 32 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Neamţ, Bacău şi Argeş în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în exploatarea ilicită a unor suprafeţe mari cu vegetaţie forestieră şi comercializarea ulterioară a masei lemnoase rezultate, fără întocmirea documentelor legale, în scopul eludării dispoziţiilor legale referitoare la  plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat.

În cauză există că suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010-2015 membrii grupului infracţional au procedat în mod sistematic, în cadrul parcelelor pe care le-au exploatat în baza autorizaţiilor emise de către Direcţia Silvică Neamţ, la tăierea ilicită a unui număr mai mare de arbori decât cel marcat, iar ulterior au transportat  masa lemnoasă rezultată fără documente de însoţire, în baza unor avize false sau anulate ulterior, precum şi la comercializarea materialului lemnos obţinut.

Modalitatea specifică în care acţionau membrii grupului infracţional era aceea de a participa în mod frecvent la licitaţiile de atribuire a exploatărilor de masă lemnoasă de pe raza judeţului Neamţ şi de a oferi preţuri foarte mari, scopul fiind acela de a-şi asigura în acest mod accesul în mod legal pe parcelele forestiere respective. Ulterior, membrii grupării procedau atât la exploatarea materialului lemnos marcat în mod legal, cât şi la tăierea unui număr important de arbori nemarcaţi, prejudiciile produse fondului forestier naţional în această modalitate fiind  considerabile.

Ulterior, persoanele cercetate procedau la transportul materialului lemnos exploatat ilicit la diverşi beneficiari, unele transporturi fiind efectuate cu avize de însoţire a materialului lemnos completate în mod fals sau care erau anulate ulterior la destinaţie iar alte transporturi erau efectuate fără întocmirea vreunui document de însoţire.
Pentru a justifica provenienţa materialului lemnos tăiat ilicit ori achiziţionat de la persoane care au exploatat-o ilicit, membrii grupării au  înregistrat în contabilitate documente fictive, emise de către societăţi intermediare sau de societăţi de tip fantomă.

Prejudiciul  cauzat bugetului de stat este de aproximativ 2.300.000 de lei.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză au fost ridicate sumele de 64.000 de euro, 50.000 de lei, 1.200 de dolari, 200 de lire sterline precum şi importante cantităţi de material lemnos de provenienţă ilicită.

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ au dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore  faţă de inculpaţii Panţîr Iulian, Panţîr Adrian, Moldovan Emil, Asztaloş Peter Alexandru şi Marcu Ioan pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, tăiere de arbori fără drept şi abuz în serviciu, urmând să fie prezentaţi Tribunalului Neamţ, cu propunere de arestare preventivă.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţiei Operaţiuni Speciale şi  Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, Galaţi, Suceava şi Piteşti precum şi cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”.

VIDEO, AICI.

ACTUALIZARE 2: Târziu, în seara de 17 septembrie, în jurul orei 22, procurorii DIICOT Neamţ au decis să reţină 5 dintre persoanele cercetate pentru afaceri ilegale cu lemn.

Doi sunt gaterişti foarte cunoscuţi în comuna Bicaz Chei: Adrian şi Iulian Panţîr, care administrează firmele Bradu Forest şi Pan&Forest. Al treilea frate al lor este cercetat în stare de libertate.

„Eu ştiu doar că s-au făcut descinderi şi au venit mascaţii, ce anume au găsit nu am de unde şti, că nu intru eu în firma omului”, a declarat Gheorghe Oniga, primarul de Bicaz Chei.

„Toţi fraţii au firme, îşi plătesc taxele şi impozitele, dar altceva nu ştiu despre afacerile lor”.

Toate cele 29 de percheziţii care s-au făcut în judeţul Neamţ au avut loc în comunele Bicaz Chei şi Bicaz Ardeal. Anchetatorii au decis să ducă la audieri 17 persoane şi, dintre acestea, să reţină 5 care vor fi prezentate astăzi (18 septembrie) în faţa instanţei, cu propunerea de arestare preventivă. Toţi cei împotriva cărora s-a început urmărirea penală sunt cercetaţi pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, tăiere ilegală de lemn, iar singurului pădurar din dosar (Ioan Marcu) i s-a adus şi acuzaţia de abuz în serviciu. Ceilalţi doi reţinuţi sunt Emil Moldovan, administratorul SC Mold Tranzit Bicaz Chei şi Peter Alexandru Asztalos, administratorul SC Alex Company Trans.

Zvonul că ar fi anchetat şi un poliţist a fost infirmat de comisarul şef Paul Tablan, şeful IPJ Neamţ, care a declarat că DIICOT nu i-a comunicat până acum că vreun lucrător ar avea vreo calitate procesuală în acest dosar. (C. MIRCEA)

ACTUALIZARE 1: Din cele 32 de percheziţii, majoritatea (29) au fost în localităţi de pe Valea Muntelui din judeţul Neamţ, două în Bacău şi una în Argeş.

Persoanele care sunt acum în audieri sunt acuzate că tăiau lemn, atât marcat, cât şi nemarcat din partidele licitate la Direcţia Silvică, iar pentru a justifica provenienţa lemnului procurat ilegal făceau rost de documente fictive, pe firme fantomă, pe care le introduceau în contabilitate, reducând astfel masa impozabilă şi de aici rezultă infracţiunea de evaziune fiscală.

În timpul percheziţiilor, anchetatorii au ridicat sume mari de bani şi au găsit cantităţi importante de lemn nemarcat. Pentru că sunt multe persoane implicate, iar activitatea grupului era complexă, este foarte posibil ca acţiunea DIICOT să se prelungească încă două, trei zile. (C. MIRCEA)

ŞTIRE INIŢIALĂ: Procurorii DIICOT, ofiţerii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi jandarmii de la Gruparea mobilă din Bacău au efectuat 32 de percheziţii, astăzi, 17 septembrie, şi au condus la audieri 17 persoane, la sediul DIICOT Neamţ.

Curtea parchetului era înţesată de jandarmi, iar în hol, îşi aşteptau rândul să intre în anchetă mai mulţi bărbaţi, care erau supravegheaţi permanent.

„Nu am reuşit să discut cu procurorii de la Neamţ, pentru că acţiunea este în desfăşurare, dar am înţeles că este vorba despre o grupare infracţională care se ocupa cu tăieri ilegale de lemn şi evaziune fiscală”, a declarat procurorul Mihaela Porime, purtătorul de cuvânt al DIICOT.

„După finalizarea audierilor, cel mai probabil în cursul zilei de mâine, vom face un comunicat. Nu ştiu în acest moment dacă toate cele 32 de percheziţii au fost în judeţul Neamţ, dar cum acţiunea se desfăşoară în colaborare cu Bacăul, este posibil să se fi făcut percheziţii şi în alte judeţe. Cert este că prejudiciul, stabilit din datele de anchetă existente până acum, este de 600.000 de euro”. (C. MIRCEA)

Articolul precedentLidl: Dă frâu liber imaginației, în atelierul tău de creație!
Articolul următorCentrul de permanență din Mărăței, cel mai căutat din Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Poate acum,in al12-lea ceas ,sa mai avem o sansa la demnitate!Dinastia mafiota si-a facut de cap ca pe miristea satului de fo 25 de anisori fara ca cineva sa se fi sinchisit ca tara a luat-o la vale,spre prapastia economica si morala!Sa vedem insa si finalizarea,vor fi ceva recuperari financiare ori ba?!

Comentariile sunt închise.