10 școli gimnaziale din mediul rural au șansa să beneficieze de echipamente electronice și IT pentru susținerea predării la orele de matematică și TIC. Inspectoratul Școlar Judeţean (ISJ) Neamț a lansat invitația intrării în competiția inițiată de Fundația Orange aflată la a III-a ediție.

Digitaliada presupune în primă fază înscrierea școlilor în competiție, programul de aplicare încheindu-se la data de 27 aprilie 2018. Dosarele vor fi evaluate până la data de 15 mai, urmată de etapa interviurilor și a vizitelor la școlile înscrise în competiție. Evaluarea finală se încheie cu semnarea contractelor cu școlile câștigătoare, ce se va desfășura în perioada 1 iulie – 15 august 2018.

orange digitaliada 2016 elevDigitaliada este un proiect ce vizează promovarea educației informatizate în mediul rural pentru a da șansa copiilor să se familiarizeze cu tehnologia modernă, la fel cu cei din școlile din mediul urban, și astfel să poată concura la examenul de admitere în liceu. Fundația Orange asigură celor 10 școli care vor fi alese din Neamț echiparea unui laborator de informatică, cu necesarul de aplicații, materiale digitale și planuri de lecții pentru matematică și TIC. Școlile vor primi tablete pentru elevi ce îi vor ajuta să lucreze individual, laptopuri pentru profesori și videoproiector pentru clasă. Aplicațiile digitale vor putea fi accesate de pe tablete, și conțin concepte teoretice din cadrul disciplinei matematică, auxiliare materiei de bază și cu exemple interactive.

Planurile de lecții vor cuprinde jocuri digitale educative menite să asigure învățarea experimentală. Pentru TIC, inițiatorul proiectului propune sesiuni de învățare simplă a programării, adaptate elevilor din clasele V-VIII, care îi vor ajuta la dezvoltarea logicii și gândirii analitice. Profesorii vor fi pregătiți în două sesiuni, una la începutul anului școlar 2018-2019 și a doua la jumătatea anului școlar prin care vor deprinde cum să utilizeze materialele didactice informatice cuprinse în procesul de predare și vor putea schimba informații cu profesorii care deja aplică sistemul.

orange digitaliada 2016 afisParticiparea la această competiție presupune ca școlile să îndeplinească anumite condiții: să fie din mediul rural și să aibă ciclu gimnazial; în școala respectivă să existe cel puțin un curs opțional bazat pe folosirea Tehnologiei Informației și Comunicațiilor pentru clasele VII-VIII (inclusiv interdisciplinar); școala să aibă minimum un profesor titular de matematică și un profesor calificat de TIC; școala să pună la dispoziția proiectului o încăpere unde va fi instalat Centrul informatic, care va fi dotat cu echipamente prin acest proiect (această sală poate fi laboratorul IT,biblioteca sau o altă sală unde procesul de învățământ se poate desfășura în condiții optime); localitatea în care se află școala să aibă conexiune la Internet; școala să aibă sprijinul Primăriei pentru implementarea proiectului, manifestat printr-un acord scris; școala să aibă acordul scris al Inspectoratului Școlar Județean pentru derularea proiectului în respectiva școală; școala să aibă acordul scris al reprezentanților părinților elevilor(organizați în Consiliul reprezentativ al părinților sau în Asociația de părinți sau într-o altă formă agreată) pentru derularea proiectului în respectiva școală.

Din Neamț, până acum, o singură școală a câștigat în ediția 2018-2018, din cele 125 înscrise din toată țara, după prima ediție-pilot din 2016-2017 când au fost alese 10 școli. Este vorba de Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau” din comuna Vânători-Neamț, care a primit 30 de tablete echipate cu aplicații digitale educative, un laptop, un videoproiector și un ecran de proiecție pentru laboratorul de informatică. (C.I.)

Articolul precedentFOTO “Vulpițele Galbene” Roman în continuare liderele Ligii Feminine de Fotbal
Articolul următorGăsit mort peste drum de cimitirul din Zănești
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.