Pe 25 decembrie 1989 soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați în baza unei condamnări la moarte, date prin decizia Tribunalului Militar Excepțional care i-a judecat găsindu-i vinovați de genocid. La 35 de ani de atunci, un avocat a făcut apel în numele celor doi dictatori, în iunie anul acesta, la Curtea Militară de Apel București, cerând rejudecarea cauzei, iar prima înfățișare în acest proces a fost astăzi, 18 septembrie, de la ora 9,30.

WhatsApp Image 2024 09 18 at 12.24.28

Foto: portaljust.ro

Decizia, dacă a fost luată una, nu a fost încă făcută publică. Curtea Militară de Apel trebuie să decidă și dacă recursul nu a fost tardiv formulat, deoarece, legal, acesta trebuia să respecte termenul de 10 zile de la aflarea deciziei atacate, ori de atunci au trecut 35 de ani.

La aceeași instanță militară, având termen pe 25 septembrie, se cere reconstituirea dosarului din spatele condamnării celor doi dictatori, dosarul cu numărul 1/1989, al Tribunalului Militar Excepțional.

WhatsApp Image 2024 09 18 at 12.24.47

Foto: portaljust.ro

Cel mai probabil, avocatul care a deschis cele două acțiuni îi reprezintă, de fapt, pe urmașii soților Ceaușescu, Valentin și/sau Zoe Ceaușescu.

Generalul în rezervă Dan Voinea, cel care a scris rechizitoriul procesului soților Ceaușescu, a declarat pentru stirileprotv.ro că procesul a fost unul excepțional în vremuri excepționale:

„Nu mai funcționau legile normale și atunci nu mai putea avea loc un proces după procedurile normale. În acea stare, neexecutarea ordinului putea să îți atragă inclusiv pedeapsa capitală. Putea să te execute pe loc. Noi fiind militari, am executat niște ordine. De exemplu, eu am primit ordin de la un colonel din Direcție să mă duc la Târgoviște să încep acest proces. Aceste ordine trebuiau respectate. Nu puteam să spun nu mă duc.”

O altă ciudățenie, legată de numele celor doi dictatori, este faptul că în cel de-al doilea dosar al Revoluției, în care erau inculpați Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu pentru infracţiuni contra umanităţii, printre “părțile vătămate” figurau Elena și Nicolae Ceaușescu, reprezentați de fiul lor, Valentin Ceaușescu. Procurorii Secției Parchetelor Militare de atunci i-au introdus pe Elena și Nicolae Ceaușescu pe lista „părților vătămate” în evenimentele din decembrie 1989, deși aceștia fuseseră în realitate ”agresori” din punct de vedere legal și penal. Valentin Ceaușescu nu s-a constituit, însă, niciodată parte civilă în acel proces.

Angela Croitoru

Foto deschidere: Culegătorul de cuvinte

Articolul precedentContrabandă cu 2 tone de motorină
Articolul următorCalendarul evaluărilor pentru clasa a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2024-2025
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.