0:00

Dezbatere publică „taxată” de agenții economici, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Marți, 3 iunie, a avut loc în Sala de ședințe a Consiliului Local Târgu-Neamț o dezbatere privind Regulamentul pentru desfășurarea activităților comerciale în localitate. Absența primarului Daniel Harpa, plecat la București, pentru a încerca să renegocieze creditul de la BCR, a fost suplinită de city-managerul Vasile Apopei, care a avut de înfruntat doi agenți economici din oraș, care au contestat mai multe articole din respectivul Regulament. Trebuie specificat că taxele și impozitele din Regulamentul inițiat de administrația publică locală sunt doar propuneri, urmând ca acesta să treacă și prin Comisia Economică a legislativului târgnemțean. La dezbaterea publică de luni, au participat doar cinci agenți economici, alături de city-managerul Vasile Apopei, consilierul local Daniel Cozma, membru în Comisia Economică a legislativului târgnemțean și un jurist al Primăriei.

Taxă pe orar

Încă de la început, patronul unei case de amanet și al unui magazin de aur s-a arătat extrem de revoltat de impunerea taxei pe orar. Agentul economic s-a împotrivit și tarifului de autorizare societate, ce se ridică la suma de 2.000 de lei pentru casele de schimb valutar și casele de amanet. Articolul 45 din respectivul Regulament impune o taxă de 30 de lei, privind tariful de avizare.

„Nicio lege din lumea asta nu reglementează o taxă pe orar. În timp ce firmele intră în faliment, consider că în aceste vremuri nu se impun asemenea taxe aberante. Cum ați stabilit aceste taxe? De unde să vă plătesc eu 20 de milioane de lei? Vreți să omorâți și așa puținii privați din oraș? Mie mi-ar fi rușine ca ales al acestui oraș, așa cum sunteți dumneavoastră, să fac un asemenea Regulament. De ce firmele de avocatură, birourile notariale, firmele de asigurări, restaurantele, hotelurile nu sunt taxate și ele cu această sumă? Să se facă o taxă graduală în funcție de activitatea societății. Poate face un amanet bani pe zi, cât face o bancă? Să se taxeze în funcție de cifra de afaceri. Am vorbit ieri cu comercianți din Piață și mi s-au plâns de multe probleme. Și pe ei, vreți să-i omorâți? De ce le mai puneți și lor taxe, în măsura în care ei dau deja taxe la Civitas? Ei n-au curajul să vă spună aceste lucruri pentru că le e frică că vor fi dați afară din Piață. Dar mie nu îmi e frică, nu sunt șantajabil”, a precizat patronul.

City-managerul Vasile Apopei a replicat: „Noi dorim să intrăm în normalitate. Acest Regulament nu e bătut în cuie. Vă rog mult să nu ne luați peste picior. Veniți cu argumente pertinente, cu propuneri decente și le vom analiza. Acest Regulament va ajunge la Comisia Economică cu propunerile dumneavoastră. Să știți că tarifele din Târgu-Neamț sunt sub tarifele din Roman sau Pașcani. Banii din aceste taxe dorim să-i alocăm pentru înființarea Biroului Unic”.

„Nu suntem perfecți”

City-managerul Vasile Apopei a recunoscut că acest Regulament nu este perfect și va suferi câteva modificări în Comisia Economică.

„Așa cum mă așteptam, trebuiau să existe și anumite reticiențe din partea agenților economici, pentru că noile taxe propuse, dar care repet sunt la nivelul minim al taxelor ce se prestează astăzi în orașele din România. Timp de 12 ani au fost aceleași taxe și mi se pare normal să ajungem la un numitor comun. Au fost propuneri de luat în seamă, pentru că trebuie să recunoaștem, nici noi nu suntem perfecți. Am avut câteva scăpări și de aceea am decis să avem această a șasea dezbatere publică pe această temă, dar din păcate din ce în ce mai puțini agenți economici participă. Și chiar nu-i înțeleg pentru că este și în interesul lor. Eu sunt hotărât să ducem până la capăt acest Regulament, să ajungem cu el în Consiliul Local. Nu mi se pare normal ca tot ce înseamnă agenți economici, să plătească acea taxă de 40 de lei anual, care este o bătaie de joc. Nu contează că ești supermarket, că ești bancă, că ești chioșc, toți plăteau până acum o sumă fixă de 40 de lei, anual. Așa cum am prezentat agenților economici, vor fi taxe diferențiate, pe categorii de activități economice. Însă vom ține cont și de opiniile dumnealor și vom reanaliza. De aceea am și făcut această dezbatere publică. Noi nu am venit cu un Regulament impus, ci am venit cu propuneri. Nimeni nu contestă Regulamentul, ci vor doar anumite adăugiri la Anexele 6 și 7, respectiv tarifele de autorizare și viza anuală. Aceste anexe mai trebuie discutate cu agenții economici. După ce va ajunge și la Comisia Economică, acest Regulament va ajunge în formă finală în Consiliul Local, pentru a fi aprobat”, ne-a declarat city-managerul Vasile Apopei.

C.T. STURZU

Propuneri tarife autorizare:

* 150 lei pentru activități de producție și ateliere reparații, exclusiv service și spălătorii auto;
* 400 lei pentru saloane de înfrumusețare;
* 500 lei pentru farmacii umane;
* 200 lei pentru farmacii veterinare;
* 3.000 lei pentru bănci, societăți de leasing financiar;
* 4.000 lei pentru cazinouri, jocuri de noroc, case de pariuri

Propuneri tarife vize anuale:

* 300 lei pentru saloane de înfrumusețare;
* 800 lei societăți de TV cablu;
* 2.000 lei pentru stații de alimentare pentru carburanți auto.
* 3.000 lei pentru cazinouri, jocuri de noroc și case de pariuri

Articolul precedentRukmini Devi şi ansamblul Kalakshetra la Piatra Neamţ
Articolul următorAzi, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Târgu-Neamţ / Doi foşti elevi s-au întors la liceul lor