0:00

Azi, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Târgu-Neamţ / Doi foşti elevi s-au întors la liceul lor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Astăzi, de la ora 12,  la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Târgu-Neamţ are loc o manifestare literară inedită: doi dintre foştii elevi străluciţi ai acestui vechi liceu vor avea o întâlnire cu elevii şi profesorii de aici. Este vorba de poeta Cristina Emanuela Dascălu din Iaşi  şi istoricul literar Nicolae Scurtu din Bucureşti. Cei doi vor evoca anii în care au păşit în această instituţie şcolară în calitate de boboci apoi de absolvenţi eminenţi (ambii cu rezultate strălucite), vor sta de vorbă cu elevii şi cadrele didactice, vor dona bibliotecii liceului cărţile lor.

Profesorul Nicolae Scurtu va vorbi despre importantele realizări profesionale ale Cristinei Dascălu în America, în altă calitate decât cea de poet, scriitoare care a împlinit în luna mai 35 de ani. Nicolae Scurtu este unul dintre cei importanţi istorici şi cercetători ai literaturii române care s-a ocupat de peste patru decenii de aducerea la lumină a unor documente literare inedite (acte, manuscrise, scrisori, jurnale etc), născut la 4 februarie 1951, la Văratec, autor a peste 30 de volume de studii literare, a numeroase articole de istorie şi cercetare literară care valorizează îndeobşte texte inedite, cercetătorul ilustrând în contemporaneitate o direcţie de activitate aproape stinsă.

Conf. univ. dr. Cristina Emanuela Dascălu este absolventă (şefă de promoţie Summa Cum Laudae) cu Doctorat în ştiinţe Filologice, Filosofice, Umaniste, Sociale şi Politice (1997-2006), a Universităţii Tulsa, SUA, câştigătoarea Bursei americane integrale de Merit de Predare, Cercetare şi Publicare. Lucrarea sa de Doctorat “Literatura Exilului şi a Ţărilor/Tărâmurilor Imaginare / The Literature of Exile and Imaginary Homelands” a fost publicată în SUA în 2006. Este specialist cu Masterat în Limba şi Literatura Engleză şi Americană / MA English and American Language and Literature, Pittsburg State University, SUA, autoare a peste 300 de lucrări originale publicate şi/sau premiate la concursuri naţionale sau/şi internaţionale.

Anul 2009, de exemplu, a marcat în România apariţia a trei volume de poezie, două în limba română, “Adorabila fiară” la editura Crigarux şi “Echinox sau solstiţiu” la editura Timpul şi unul în limba engleză,” Travel Series”, la editura Ars Longa, precum şi apariţia editorială a trei cărţi de specialitate în domeniul comunicării. Aşadar, doi foşti elevi, dintre cei cu merite strălucite în domeniile lor, unul din Iaşi altul din Bucureşti, vor retrăi şi evoca emoţiile începuturilor lor literare din oraşul de la poalele Cetăţii Neamţ. (N.S.)

Articolul precedentDezbatere publică „taxată” de agenții economici
Articolul următorLa Roman, Caziere judiciare pentru toți românii