Parlamentarii PNL Mara Calista și Bogdan Huțucă au inițiat o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Pentru susținerea acestor modificări li s-au alăturat prin semnarea proiectului încă 45 de deputați de la mai multe partide parlamentare.
Prin această inițiativă legislativă se dorește impozitarea în cuantum de 10% a creșterilor patrimoniale generate de randamentul acumulat în timp, prin stabilirea unui prag minim impozabil și excluderea din baza impozabilă a sumelor care sunt constituite ca și contribuții, acestea fiind deja impozitate la sursele de generare. Aceleași prevederi vor fi aplicate inclusiv Pilonului II de pensii.
Astfel, se restabilește venitul impozabil aferent sumelor primite potrivit legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, precum și ale legii nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale.
„Ne dorim să existe un cadrul legal de impozitare echitabil pentru a crește contributivitatea la sistemele facultative de pensii prin atragerea cât mai multor persoane interesate, pentru a le face atractive și rentabile. Prin prezenta propunere legislativă ne dorim să reglementăm valoarea venitului impozabil atunci când urmează a se efectua plăți din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II, Pilonul III și segmentul pensiilor ocupaționale din România”, a declarat Mara Calista.
Care sunt modificările vizate:
Art. 100 – Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
(1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii.
(2) Pentru sumele primite ca plată unică de către participanții la fondurile de pensii administrate privat și moștenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților la care, fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1);
(3) Pentru sumele primite ca plăți eșalonate în rate de către participanții la fondurile de pensii administrate privat și moștenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii;
(4) Pentru sumele primite ca plată unică de către participanții la fondurile de pensii facultative și/sau fondurile de pensii ocupaționale, și moștenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare și ale Legii nr. 1/2020, cu completările ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care, fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1);
(5) Pentru sumele primite ca plăți eșalonate în rate de către participanții la fondurile de pensii facultative și/ sau ocupaționale, precum și moștenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr.204/2006, cu modificările și completările ulterioare și ale Legii nr.1/2020, cu completările ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.
Deputat PNL Mara Calista
Deputat PNL Bogdan Huțucă