Liviu HarbuzComisia pentru agricultură din Camera Deputaților a organizat astăzi, marți – 25 august a.c., o amplă dezbatere dedicată situației actuale a sectorului agricol românesc. La eveniment au luat parte atât ministrul agriculturii, domnul Daniel Constantin, cât și de cei mai importanți lideri ai fermierilor, președinții principalelor organizații din sectorul vegetal și cel zootehnic, precum și directori generali ai APIA, AFIR, ANIF sau AM PNDR – structura care gestionează Programul Naționale pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Principalul punct de pe ordinea de zi a dezbaterii din Parlament a fost reprezentat de pierderile suferite de către fermierii loviți de secetă. Vorbim despre aproximativ un milion de hectare de teren agricol – în multe cazuri, din cel mai fertil, care, din lipsa ploilor, nu vor aduce fermierilor decât 50-60% din cât ar fi trebuit să se recolteze la porumb sau floarea-soarelui, culturile unde sunt cele mai semnificative pagube.

Din fericire, după mulți ani în care guvernele ce s-au succedat au preferat să închidă ochii la ce se întâmplă cu sistemul național de irigații, am văzut astăzi, la Comisie, prima inițiativă, primul sprijin concret, asumat politic – acela de a aloca, începând cu 2016, de la bugetul de stat – 145 de milioane de euro pentru a se porni reabilitarea infrastructurii principale de irigații din România. Pentru infrastructura secundară, fermierii au la dispoziție 600 de milioane de euro – fonduri europene ce nu necesită cofinanțare, ci doar efortul de a întocmi proiecte bune și de a le depune. Pasul făcut astăzi de către actualul Guvern este unul istoric pentru agricultura românească din ultimele cinci decenii. El responsabilizează implicit guvernele următoare care, indiferent de culoarea lor politică, au datoria de a nu abandona irigațiile, de a asigura anual tranșele necesare pentru ca infrastructura de irigații să fie refăcută și redată agriculturii.

Îmi exprim susținerea pentru soluția propusă de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu privire la administrarea sistemului secundare de irigații. După ce s-a întâmplat în ultimii ani, nu ne mai permitem să trecem sistemele de irigații în proprietatea fermierilor fără a-i condiționa să facă investițiile în baza cărora preiau infrastrutura. Darea gratuită în folosință pe o perioadă de 5-10 ani este, cred eu, un interval suficient pentru a ne arăta că intențiile agricultorului sunt serioase, că investițiile se fac conform proiectelor asumate. Mai mult, introducerea abonamentelor va asigura fermierilor posibilitatea de a iriga la costuri extrem de mici dacă, bineînțeles, aderă în acest sistem. Din calculele făcute de ANIF, acest abonament, cât și investițiile în infrastructura principală și secundară vor aduce costul irigării unui hectar la un nivel accesibil pentru toți agricultorii.

Un alt aspect important ce a fost atins în dezbaterea de astăzi alături de fermieri și de ministrul Daniel Constantin a fost necesitatea despăgubirii agricultorilor care acum au pierderi din cauza secetei, iar banii pentru aceste plăți sunt convins că vor ajunge la micii producători până la finele acestui an și, la cei cu suprafețe calamitate mai mari, cu acordul Comisiei Europene, cât mai redepe, la începutul anului viitor.

Este evident, însă, că eforturile și deschiderea actualului Guvern trebuie continuate și în anii viitori, de viitoarele guverne, indiferent de culoarea lor politică, iar în acest sens apreciez că un Pact politic pentru agricultură este binevenit și se impune nu doar pentru reabilitarea sistemului de irigații, ci pentru un întreg program național al agriculturii românești!

Deputat Liviu Harbuz, Vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților

Articolul precedentFilmul de Piatra 2015 PROGRAM
Articolul următorBărbat din Oneşti acuzat de evaziune fiscală de 350.000 lei!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.