0:00

Deputat Ioan Munteanu: “Tot despre călătoriile cu trenul”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În drumurile mele de la Piatra-Neamţ spre Capitală şi înapoi mi se întâmplă să văd şi să aud destule lucruri de la oamenii care călătoresc în acelaşi vagon cu mine. Dincolo de frigul din timpul iernii şi de căldura sufocantă din zilele de vară, de mizeria din tren, de înghesuiala, bişniţăreala şi cerşetorii care te agresează la fiecare pas, ascult alte şi alte nemulţumiri ale călătorilor. Aflu că naşul este sever cu cine nu trebuie şi, dimpotrivă, îngăduitor cu persoanele atente; aud că trenurile vin cu mare întârziere şi că ajung la destinaţie când vor mecanicii; că dacă încerci să faci cunoscute lucruri care te deranjează, rişti să te alegi cu nişte apostrofări greu de uitat.

Cunosc toate aceste nereguli, am călătorit adesea în condiţii la limita suportabilului şi mi-am permis să adresez, de-a lungul anilor, câteva interpelări conducerii ministerului de resort. Mai exact, fiecărui nou ministru al transporturilor. Aveam convingerea că prin această luare de atitudine ceva chiar ar trebui să se schimbe şi să mai dispară unele din neregulile sesizate. Niciuna din aşteptările mele nu a primit confirmarea dorită, chiar dacă au trecut destui ani de când tot semnalez aspecte neplăcute.

Într-unul din răspunsurile primite (cu foarte mare întârziere) s-a făcut referire la tot felul de articole şi alineate din regulamentul intern de funcţionare, fără referire exactă la plângerile făcute. De majoritatea deficienţelor se făceau responsabile firmele cu care CFR încheiase contracte pentru asigurarea condiţiilor de călătorie, iar concluzia ministerială era că sunt respectate standardele europene în materie de transport călători.

Am revenit cu o nouă situaţie observată în traficul feroviar: adesea călătoresc spre capitală cu trenul Regio de la Suceava, cel care are planificată sosirea în Gara de Nord la 19,40 (dar care ajunge întotdeauna cu întârziere, mai exact, după ora 20). Acest tren opreşte de fiecare dată în gara Crivina pentru un salariat CFR care cred că lucrează în zona Focşani.

Mă întreb: cum este posibil aşa ceva? Este normal ca sute de pasageri (numărul lor este între 500 şi 1.000) să fie obligaţi a-l aştepta pe domnul de la CFR să coboare în staţia de domiciliu? Aştept ca în răspunsul pe care îl voi primi la această ultimă interpelare să găsesc o referire precisă la aspectul sesizat, dar şi la măsurile ce se impun a fi luate pentru situaţiile relatate anterior.

Este cazul să se facă ordine în transportul de călători, pentru că e dezastru: e mizerie, frig, se fură tot ce e de furat, toaletele sunt insalubre… Şi toate aceste grave nereguli contra unui bilet de călătorie care nu-i deloc ieftin, ba dimpotrivă. Reiau propunerea de a invita echipa ministerială la o călătorie până la Suceava, prilej cu care să constate cât de puţin europene sunt condiţiile de voiaj pe acest traseu.

Deputat Ioan MUNTEANU

Articolul precedentINSTITUŢIA PREFECTULUI JUDEŢUL NEAMŢ / RAPORT DE EVALUARE A REZULTATELOR ACTIVITĂŢILOR DESFĂŞURATE PE ANUL 2013
Articolul următorNe împuţinăm!