reclama autocenter

ursarescu

În perioada iulie-septembrie 2012, comisarul european pentru justiţie, doamna Viviane Reding, influenţată de delaţiunile Monicăi Macovei şi ale propagandei portocalii, s-a comportat ca un adevărat inchizitor şi a făcut presiuni extraordinare asupra Guvernului USL şi a Parlamentului României, venind cu acuzaţii total neîntemeiate la adresa celor două instituţii. Am crezut, ca foarte multă lume că a fost vorba doar de o acţiune de sprijinire a lui Traian Băsescu din partea unui exponent de frunte al PPE.

La sfârşitul săptămânii trecute, doamna comisar a recidivat. Într-un interviu acordat unei publicaţii germane, doamna Viviane Reding şi-a manifestat nemulţumirea că pentru ţările UE care nu respectă “statul de drept” trebuie găsite şi alte sancţiuni “mai sofisticate” decât cea a suspendării dreptului de vot.

Întrebată de ziariştii germani dacă atunci când se referă la ţările care nu respectă statul de drept, se gândeşte la Ungaria şi România, Viviane Reding a dat un răspuns halucinat: “Da, dar nu numai. În mai multe state membre am face bine să aruncăm o privire mai atentă la modul de funcţionare a statului de drept”.

O astfel de declaraţie este impardonabilă şi ar fi trebuit să fie urmată de reacţii pe măsură. În primul rând, afirmaţia “în mai multe state membre” reprezintă o jignire la adresa Uniunii Europene. Reiese din declaraţia comisarului că Uniunea Europeană are în componenţă “mai multe” state în care nu se respectă regula jocului democratic. Rezultă că Uniunea Europeană este un organism putred. Suntem în faţa unei aberaţii, iar oficialii UE trebuie să-i ceară explicaţii doamnei Reding. Care deşi deţine şi funcţia de vicepreşedinte al CE, face o declaraţie cu un grad mare de laşitate – nu nominalizează statele încriminate şi, în acelaşi timp, o declaraţie discriminatorie, pentru că nominalizează doar două din cele “mai multe state”.

Nu în ultimă instanţă – şi mă refer acum strict la nominalizarea României – comisarul european nu vine cu vreo probă. Când aduci o astfel de acuzaţie unui stat, trebuie să prezinţi şi probe. Evident, doamna comisar nu a prezentat vreo probă pentru un motiv foarte simplu: statul de drept este respectat în România. Dar în Occident – publicaţia care a găzduit interviul, “Die Zeit”, este una de largă circulaţie – imaginea României va avea de suferit foarte mult.

O astfel de declaraţie şi modul în care a fost făcută nu trebuie trată cu lejeritate. Parlamentul României trebuie să ia atitudine şi printr-o declaraţie oficială să dezavueze comportamentul comisarului european Viviane Reding.

Într-o altă declaraţie de luni, 4 noiembrie, acelaşi comisar european readuce în discuţie, printre altele, şi “criza statului de drept din România, din vara lui 2012, când nerespectarea unor decizii ale Curţii Constituţionale a ameninţat să submineze statul de drept”. Ar trebui ca MAE să solicite doamnei Viviane Reding să dea un singur exemplu – nu din 2012, ci din perioada 2000 – 2012 – de nerespectare a vreunei decizii a Curţii Constituţionale.

Dorin URSĂRESCU,

Deputat de Neamţ

Articolul precedentTămășeni: Încă un centru medical ultramodern
Articolul următorÎn Neamţ, statul caută inspectori şi consilieri

1 COMENTARIU

Comments are closed.