0:00

Deputat de Neamț, în conflict de interese, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă și penală în cazul lui Stelian Eftimie-Ghiță, fost deputat de Neamț în mandatul 2008-2012.
Starea de conflict de interese a intervenit după ce acesta a încheiat un contract civil prin care s-a realizat un folos material pentru Mihai-Daniel Buruiană, afin de gradul I cu acesta.
”GHIȚĂ-EFTEMIE STELIAN a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât acesta a încheiat un contract civil prin care Buruiană Mihai-Daniel, afin de gradul I cu acesta, a fost angajat în cadrul Biroului parlamentar al Circumscripției electorale nr. 29. Astfel, GHIȚĂ-EFTEMIE STELIAN nu a respectat dispozițiile art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora «Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative».
De asemenea, au rezultat indicii privind posibila încălcare a dispozițiilor art. 2531 din Codul Penal al României, ca urmare a încheierii contractului civil, prin care Buruiană Mihai-Daniel, afin de gradul I cu GHIȚĂ-EFTEMIE STELIAN, a fost angajat în cadrul Biroului parlamentar al Circumscripției electorale nr. 29, contract în urma căruia Buruiană Mihai-Daniel a obținut venituri de natură salarială, în sumă de 55.526 Lei”, se arată în comunicatul Agenției de Integritate de ieri.
ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, care trebuie să verifice indiciile privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, care, potrivit Codului Penal, ”se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.
Stelian Eftimie-Ghiță a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. El a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
(D.O.)

Articolul precedentUrgie peste Piatra Neamț
Articolul următorRevoltă împotriva Apa Serv