Mâine, 25 martie, se împlinesc 200 de ani din momentul în care domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire). Simbolul a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.
Inspectorul de Poliţie al Judeţului Neamţ a pregătit un adevărat spectacol pe platoul Curţii Domneşti din Piatra Neamţ, mâine, de la ora 11,30, pentru a marca această sărbătoare.
Vor fi prezentate activităţile pe care le desfăşoară zi de zi poliţiştii nemțeni, dar şi dotările de care aceştia dispun în executarea misiunilor, pe ateliere de lucru. Laboratorul de Educație Rutieră va fi prezentat de către poliţiştii rutieri, iar copiii sunt invitaţi să participle la jocuri din domeniul prevenirii criminalității, dedicate copiilor.
Criminaliştii nemţeni îşi vor prezenta într-un mod interactiv laboratul propriu, iar armamentul şi tehnica din dotarea poliţiei nemţene vor fi prezentate într-o expoziţie în aer liber. Standuri de documentare – informare prin intermediul cărora vor fi distribuite pliante, broşuri şi alte materiale de promovare a profesiei de poliţist şi cu conţinut educativ – preventive vor fi amenajate în zonă.
Cele mai atractive puncte vor fi „Colțul adopției“ şi demonstraţiile și exercițiile tactice ale luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale (mascaţii). Nu vor lipsi, după cum ne-am obişnuit, demonstraţiile de abilităţi ale unităţii canine.
La 9 iunie 1850, domnitorul Ghica Vodă emite „Cronica poliţienească” prin care, în cele 158 de articole, erau reglementate sarcinile “înaltei poliţii” şi “obişnuitei poliţii”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuţii în organizarea şi coordonarea activităţilor poliţieneşti.
Angela Croitoru