0:00

  •  directorii celor mai „titrate” școli din Piatra Neamț arată declarațiile de avere doar la cerere
  •  legea care îi obligă să-și publice declarațiile de avere și interese nu este respectată, nici pe site-ul instituției, nici la avizier

Cei mai mulți directori de școli din Neamț țin în sertare declarațiile de avere, chiar dacă legea îi obligă să nu le ascundă de ochii contribuabililor. Până ieri, nu am găsit nicio școală din Piatra Neamț care să respecte această lege. Este vorba despre Legea nr. 176/2010  privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice. Potrivit acesteia, declaraţiile de avere se pun la avizierul instituţiei sau pe site atât în cazul directorului, cât şi al directorilor adjuncţi. În caz contrar, se pot aplica sancţiuni de la 50 la 2.000 de lei.

Viorel Stan, inspectorul general al ISJ Neamț, a spus că nu știe dacă este o obligație ca directorii să-și facă publice declarațiile de avere, dar după o discuție cu juristul instituției s-a dumirit: „Într-adevăr trebuie să le facă publice. Nu pe site-ul ISJ-ului. Ar trebui să fie pe site-ul școlii sau, dacă nu, la avizier. Nu ține de mine acest aspect. Fiecare director este responsabil pentru respectarea legii”.

Legea, la art. 6, lit.e spune că “se asigură afișarea și menținerea declarațiilor de avere și ale declarațiilor de interese, prevăzute în anexele nr. 1 si 2, pe pagina de internet a instituției, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire (…) Declarațiile de avere și declarațiile de interese se păstrează pe pagina de internet a instituției și a Agenției pe toată durata exercitării funcției sau mandatului și 3 ani după încetarea acestora și se arhivează potrivit legii”.

Declarații de avere ținute la sertar, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Toată lumea e la masă”

La Colegiul Național de Informatică avizierul este plin cu de „toate”, la fel și pe site, doar că declarațiile de avere lipsesc cu desăvârșire. Conducerea școlii nu a putut fi contactată la ora vizitei deoarece, așa cum a spus elevul de serviciu, „secretariatul este închis pentru că toată lumea e la masă”. Nici la CN „Petru Rareș” informațiile legate de averea directorilor nu este la vedere. Avizierul de la poarta unității de învățământ era aproape pustie.

La CN Calistrat Hogaș, legea este cunoscută, dar „minunea” e trecătoare. Prof. Andrei Brîndușa, director adjunct la această școlară a precizat că la avizier, declarațiile au stat o vreme. „Le-am luat de la avizier pentru că am considerat că nu mai sunt de actualitate. Au fost alte informații pe care le-am afișat, legate de activitatea elevilor și a școlii. N-am știut că trebuie să le ținem expuse tot timpul.”

Mai surprinsă a părut prof Cristiana-Marilena Șoimaru, directoarea Școlii Gimnaziale Nr.3, care a spus că afișarea documentelor reprezintă o recomandare. „N-am știut că este obligatoriu. Înseamnă că am fost în necunoștință.” Totuși, aceasta și-a arătat disponibilitatea de a arăta oricui sumele declarat către ANI, în caz că există vreun „curios”. Tot după lege, dacă s-ar aplica, directorii care au trecut cu ușurință peste prevederile ei ar intra la categoria „buni de plată”.

Sancțiuni: „art.29. (2) Nerespectarea obligațiilor prevăzute la Art. 6 de către persoanele responsabile cu implementarea prevederilor prezentei legi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Aceeași sancțiune se aplică și conducătorului entității respective, dacă acesta nu îndeplinește obligațiile prevăzute de prezenta lege.”

Marian TEODOROF

Articolul precedent„All inclusive” pentru elevii de liceu
Articolul următorȘăf de reghiune superior