reclama autocenter

Lângă Liceul Tehnologic Economic Administrativ din Piatra-Neamț, afacerile merg bine. Atât de bine, încât la o distanță de câțiva metri de curtea școlii funcționează 4 magazine alimentare, o crâșmă, o florărie și o frizerie. Cu puțină atenție se poate observa că cele mai „călcate” unități comerciale sunt cele numite mixte și alimentare.

economic 02

În ele poți găsi orice. De la țigări, băuturi alcoolice, rechizite, până la sandvișuri făcute la cerere în condiții cel puțin suspecte. Ziarul „Ceahlăul”, marcă înregistrată a prezentat și cu alte ocazii situații în care instituțiile abilitate să autorizeze și să verifice aceste tipuri de unități comerciale ori nu vor, ori nu se pricep, ori nu pot să intervină acolo unde sunt semnalate nereguli. Un alt episod ce ar trebui să pună semne de întrebare specialiștilor din sănătate și experților care au dreptul să „împartă” autorizații de funcționare, este cel legat de existența „mixtelor” de lângă Liceul Economic.

 Popas la barul din coastă

 Barul din imediata apropiere av nu avea niciun elev, pe post de client, la momentul vizitei noastre. Pentru aproape oricine ar intra acolo pofta i s-ar închide de la primele imagini. Cu greu poate crede cineva că pe-acolo a călcat pragul vreodată vreun reprezentant de la Direcția de Sănătate Publică sau de la orice altă autoritate abilitată să pună întrebări despre legalitatea funcționării acestui spațiu. Că sunt sau nu 50 de metri față de școală (n.r. – legislația interzice vânzarea de băuturi alcoolice sau produse din tutun în unitățile comerciale aflate la mai puțin de 50 de metri de școli), numai autorizațiile care sunt depuse la primărie ne pot spune cu exactitate. Ceea ce este și mai ciudat, un alt soi de magazin, aflat la doi pași mai încolo vinde produse fast-food. Nici felul cum erau ambalate și nici cum erau servite nu ne-ar fi făcut să credem că micul cuptor cu microunde poate să sterilizeze ceva din nepofta indusă.

 Trei… cu de toate

 Peste stradă de liceu, sunt 3 magazine „de cartier”. În trei scări de bloc, la rând, ceea ce ne lasă de înțeles că falimentul nu a găsit un loc prielnic aici. În magazinele acestea se vinde aproape orice. În afară de lenjerie intimă se pot găsi băuturi alcoolice, țigări, caiete, carbogazoase și sandvișuri la cerere. Pentru a vedea în ce chip se vând produsele alimentare „făcute pe loc” am cerut și noi o porție. La primul „mixt” am fost îndrumați să mergem la următorul.

economic 03

La cel de-al doilea am descoperit o bunăvoința ieșită din comun la vânzătoarea care a făcut reclamă de zor celui mai bine cotat mixt. La cel din urmă nu am văzut nimic care să ne dea de înțeles că putem mânca un sandviș în condiții normale de igienă, dar de la tejghea ni s-a sugerat că, dacă vrem, se poate face unul pe loc. Oferta a fost de refuzat pentru că pachetul de bază pentru servicii medicale nu a fost bătut în cuie de ministrul Nicolăescu.

Că afacerile de aici merg bine, o demonstrează chiar elevii care folosesc produsele cumpărate în poarta unității unde se predau bunele maniere, unde se construiesc caractere și unde se promovează cele mai nobile valori. (M. TEODOROF)

Articolul precedentCând prifectu nu-i acasă …
Articolul următorDeclarații de avere ținute la sertar

2 COMENTARII

  1. Ce mai spuneti de ,,unitatea,, situata pe strada Ozana, vis-a-vis de cladirea C.E.C.,unde se da vin la pahar intr-o veselie.? Locatia prezentata mai sus este lux,pe linga spatiul( vreo 6 m,patrati, cu tot cu curte si chiosc), situat in buricul targului, la doi pasi de spitalul judetean, si la 10 m,de fostul sediu al parlamentarului Dragusanu.Chiar nu a vazut nimeni acel focar?, sau te trezesti ca si acea ,,afacere,, este a cuiva care nu trebuie deranjat.

Comments are closed.