Nemțenii pot depune online formularul 600 începând de luni, 15 ianuarie.

Astăzi, 12 ianuarie, la ghișeele Administrației Finanțelor Publice Neamț erau puțini oameni, unii cu declarații fiscale de depus, alții cu plăți de făcut, unii cerând funcționarilor de la Asistență contribuabili diverse informații.

Declarația de venit pentru plata contribuțiilor se poate depune online, din 15 ianuarie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAccesul la ghișee se face prin obținerea, mai întâi, a unui bon de ordine de la aparatul instalat în incintă.

Declarația fiscală 600 este un document nou introdus, pe care persoanele fizice trebuie să-l depună până la data de 31 ianuarie. Acesta cuprinde informații privind venitul obținut anul trecut, inclusiv pe norme de venit, și pentru care se achită contribuțiile sociale la pensii și la sănătate. ”La toate ghișeele instituției din județul Neamț, contribuabilii găsesc formularul 600 pentru completare și pot solicita orice fel de informații sau lămuriri care să-i ajute în înscrierea informațiilor necesare”, precizează Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al AFP Neamț.

Cei care trebuie să completeze și să depună, luna aceasta, formularul 600 sunt persoanele fizice care, în anul 2017, au realizat venituri nete lunare care ating cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se stabilește contribuția de achitat (respectiv 1.900 lei). Este vorba, mai spun reprezentanții AFP Neamț, de persoanele fizice care au activități independente, activități agricole, silvicultură și piscicultură, cei care au închiriat bunuri, cei care sunt în asociere cu persoane juridice, au făcut investiții sau au obținut venituri din alte surse.

Cei care au venituri nete sub pragul de 1.900 lei pot alege să plătească asigurările de sănătate și de pensii. Ultimele reglementări impun cote de contribuții sociale la pensii de 25% din venitul net lunar și cumulat din toate sursele, realizat anul trecut și minim egal cu 22.800 lei, și de 10% pentru sănătate, însă au fost stabilite anumite scutiri la plata asigurării sociale de sănătate începând cu acest an. ”Venitul bază de calcul este venitul ales de contribuabil pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, care nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția. Pentru persoanele care încep să desfășoare o activitate în cursul anului fiscal, rubrica venit bază de calcul se completează începând cu luna pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, potrivit legii”, adaugă oficialul AFP Neamț.

Cei care nu doresc să se deplaseze la ghișeele Fiscului pot să depună formularul 600 prin poștă, cu confirmare de primire, iar data înregistrării la organul fiscal este data depunerii documentului. (C.I.)

Articolul precedentBACALAUREAT 2018 Modele de subiecte pentru probele orale din februarie
Articolul următorACTUALIZARE Tentativă de jaf la bijuteria Hagi Gold din centrul orașului
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.