0:00

Scena politică se pregătește pentru anul electoral 2024 când vor avea loc alegeri europarlamentare, parlamentare, locale și, pe final de an, prezidențiale.

Un sondaj de opinie național realizat de INSCOP pentru news.ro ar trebui să tragă semne de alarmă, mai ales pentru partidele aflate în acest moment la guvernare, PNL și PSD. La aproximativ un an distanță de alegerile prezindențiale, sondajul arată că primul loc în preferințele persoanelor intervievate se află Mircea Geoană, din postura de candidat independent, cu 26,2% urmat de președintele PSD, și actual premier, Marcel Ciolacu cu 20,8%. Interesant este că pe locul 3 se regăsește Diana Șoșoaca, de la partidul SOS România cu 14,4% dintre preferințe urmată fiind foarte aproape de George Simion de la AUR cu 14%.

Decât politic. Diana Șoșoacă pe locul 3 la intenție de vot pentru alegerile prezidențiale din 2024, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Deci, între primii patru clasați pentru opțiunile votanților este un candidat „independent”, în persoana lui Mircea Geoană și doi politicieni care sunt văzuți ca fiind „din afara sistemului” sau mai noi pe scena politică, Diana Șoșoacă și George Simion. Marcel Ciolacu este reprezentatul „partidelor tradiționale” în acest top 4. Liderul PNL, Nicolae Ciucă ocupă doar locul 5 în preferințele respondenților cu 12% din voturi. Se remarcă și faptul că Diana Șoșoacă a înregistrat o creștere majoră în sondaje, de la 10,1% în septembrie 2023 la peste 14,4% în noiembrie.

Comparativ cu luna septembrie, observăm uşoare creşteri ale intenţiei de vot pentru Mircea Geoană, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, dar şi o creştere mai mare în cazul Dianei Şoşoacă, evoluţie care se corelează cu scăderea intenţiei de vot pentru George Simion. Practic, la fel ca în cazul votului pentru partidele politice, se observă faptul că Diana Şoşoacă şi George Simion concurează pe acelaşi segment de votanţi, ceea ce înseamnă că o creştere a unuia determină automat scăderea intenţiei de vot pentru celălalt”, declară Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Un scenariu doi chiar mai interesant

Sondajul a măsurat intenția de vor și în cazul în care Mircea Geoană nu ar candida pe alegerile prezidențiale. Rezultatul arată că, în acest scenariu, în turul 2 ar intra Marcel Ciolacu (cu 27,4% din voturi) și Diana Șoșoacă (cu 19,1%), locul 3 fiind ocupat de George Simion cu 18%.

Decât politic. Diana Șoșoacă pe locul 3 la intenție de vot pentru alegerile prezidențiale din 2024, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Este interesant de observat că în acest scenariu, votanții care optau pentru Mircea Geoană nu s-au reorientat direct către candidatul PSD, cum ar putea părea evident la prima vedere având în vedere trecutul politic al acestuia ci s-au împărțit între candidați.

Acest lucru poate arăta că un candidat independent, din afara alianțelor politice tradiționale este interesant pentru votanți.

Concluzii

Mai este un an până la alegeri și tabloul politic se poate schimba major. Este important de ținut minte că inclusiv personalitățile politice măsurate în acest sondaj nu și-au anunțat oficial candidatura la prezidențiale, deși mulți au demonstrat intenții clare în acest sens.

Dar un lucru pare evident: candidații văzuți ca fiind „anti-sistem” au susținere de la electorat. Diana Șoșoacă și George Simion au împreună aproape 30% în scenariul I prezentat de sondaj și în jur de 37% în scenariul al doilea. Chiar dacă, cum s-a declarat „aceștia concurează pe același segment de votanți” se pare că este vorba despre un segment important care va juca un rol decisiv în alegerile de anul viitor.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 20 – 27 noiembrie pe un eșantion de 1.100 de persoane majore. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Z.C.

FOTO: news.ro.

Articolul precedentSurse: salariile pentru angajații din învățământ ar crește cu 13% de la 1 ianuarie
Articolul următorSalvat din foc de un pompier aflat în timpul liber
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.