0:00

Surse: salariile pentru angajații din învățământ ar crește cu 13% de la 1 ianuarie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPromisiunea guvernanților, de a crește salariile personalului din învățământ cu 20% de la 1 ianuarie 2024 a fost unul dintre elementele importante care au dus la terminarea grevei din sistem de la mijlocul acestui an. De atunci au existat mai multe presupuneri privind implementarea efectivă a acestei măsuri, liderii sindicali din învățământ insistând pentru respectarea promisiunilor asumate prin Ordonanța de Urgență nr. 57/2023.

Edupedu a consultat un proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor în care este prevăzută o creștere în două etape a salariilor din învățământ începând din 1 ianuarie 2024:

Prin derogare de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

b) începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”.

Este de văzut care va fi reacția sindicatelor din Educație la acest proiect. Reamintim că la finalul lunii noiembrie se anunța că ar putea apărea noi mișcări de protest dacă promisiunile asumate de guvernanți nu vor fi respectate.

Z.C.

Articolul precedentVIDEO. Proteste ale angajaților TESA din Spitalul Piatra-Neamț
Articolul următorDecât politic. Diana Șoșoacă pe locul 3 la intenție de vot pentru alegerile prezidențiale din 2024
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.