0:00

De la 1 ianuarie 2014, lapte ca la Bruxelles, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* fermierii vor avea voie să vândă doar lapte conform cu cerinţele europene

* „Nu mai luați lapte de la colțul străzii”, ne îndeamnă reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Neamţ

E lege. De la 1 ianuarie 2014, fermierii vor avea voie să vândă doar lapte conform cu cerinţele europene, iar verificările vor fi efectuate la sânge, amenință inspectorii Direcțiilor Sanitar Veterinare. Ca să poată să se alinieze la aceste reglementări, producătorii români vor fi obligați să depoziteze laptele proaspăt muls în tancuri de răcire, astfel ca, în cel mult două ore de la mulgere, laptele să fie adus la o temperatură de 4 grade Celsius, proces care durează câteva ore.

Sorin Ulea, directorul executiv DSVSA Neamț: De la 1 ianuarie 2014 nu se va mai accepta la procesare laptele neconform. Mai exact este vorba despre încărcătura microbiologică acceptată: număr total de germeni și număr de celule somatice, acceptate de UE. Este normal ca și această piață să aibă nevoie de noi reglementări, pentru că legile vechi au fost chiar permisive: verificări puține și analize de bază. Acum se schimbă regulile. Sunt mult mai drastice. Inspectorul zonal va face în continuare fișe de evaluare în gospodăriile oamenilor care cresc vaci și vând produse lactate, se vor lua teste de sanitație de pe mâini, de pe mulgător și, foarte important, se vor stabili controale mai dese. Mai exact, frecvența controalelor se va executa în urma unei analize de risc. Evident, în cazurile în care factorul de risc este ridicat, acolo vom fi și noi.

“Noile reguli o să-i elimine pe micii producători”

“Dacă vechea lege le spunea fermierilor că au de făcut două analize, acum o să aibă de făcut 20. Numărul nu e neapărat acesta, dar v-am dat un exemplu ca să înțelegeți amploarea fenomenului. Și analizele acestea nu sunt deloc ieftine. Din ce știu, potrivit noilor cerințe, un gospodar care crește 2-3 vaci și are o producție de 30 de litri pe zi n-o să-și permită să achite toate costurile la stat, pentru că el nu mai rămâne cu nimic. Sunt atâția producători pe care îi vedeți în piețe, în  târguri, în oboare. Știm bine că nu sunt toți din Piatra-Neamț. Majoritatea fac naveta. Și aici se adaugă costuri suplimentare. Ca o concluzie, sunt convins că noua lege o să le închidă multora micile afaceri, ne-a declarat Sorin Ulea, directorul executiv al DSVSA Neamț.

Soluția care se vehiculează acum la nivel guvernamental este că scăparea micilor fermieri ar fi cumpărarea unor tancuri de răcire, dispozitive care să aducă laptele la condițiile conforme. Astfel de sisteme nu sunt deloc ieftine, însă. Prețul unui tanc de răcire  pornește de la 2.000 de euro și poate ajunge și la 7.000 de euro, în funcție de capacitate. În acelaşi context, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, anunța zilele trecute că are de gând să instaleze nişte tancuri de răcire la nivel de comună. Bineînţeles că proiectul e în acest moment doar la stadiu de promisiune.

Și chiar presupunând că ar exista în fiecare comună din județ sisteme de răcire moderne, ţăranilor tot le va fi greu să-și vândă dacă nu vor plăti în jur de 200 de lei lunar pentru obţinerea buletinelor de analiză de la unităţile sanitar-veterinare din teritoriu, care să ateste că laptele lor îndeplineşte standardele europene. 

Producător nemțean de lapte: “O să ne omoare de tot”

Tanti Ioana vinde în Piața Centrală din Piatra-Neamț lapte, brânză și smântână de doar câțiva ani. Crește în schimb vaci și prelucrează laptele la Girov de mai bine de două decenii. Are 5 vaci de lapte și o producție medie de 40 de litri  pe zi: “Dacă se anunță noi taxe, o să ne omoare de tot. Eu abia îmi permit să vin până la Piatra-Neamț. Sincer, nici n-am auzit de tancurile astea de răcire. Eu, după ce mulg vacile seara, strecor laptele, îl bag la frigider și a doua zi dimineață vin cu el la piață. O reclamație n-am avut în 26 de ani de când vând lapte. N-a venit un om să mi se plângă că i-am dat marfă rea sau stricată. Dacă o să se înmulțească analizele va fi vai și amar. Vacii trebuie să-i dai mâncare. Și aia costă. Nu e convenabil, e din ce în ce mai greu, ne-a spus tanti Ioana.

“Nu mai luați lapte de la colțul străzii”

De cealaltă parte, consumatorul merge mai degrabă pe încredere când vine vorba de cumpărat lapte și produse lactate de la “oameni”, cum e vorba din popor. În același timp, DSVSA Neamț recunoaște că nu toți producătorii de lapte apucă să fie verificați la timp: “Târguri și oboare și piețe ca în ultimii ani nu știu să se fi organizat de când mă știu la Piatra-Neamț. Sunt foarte multe. Și nu numai la noi. În fiecare sâmbătă și duminică, în localitate sau știu eu pe unde se mai organizează câte un târg de produse tradiționale, de exemplu. Sigur că aici vin și procesatorii de lapte. Recunosc că un procent consistent din aceste piețe deschise rămân neverificate. N-aș putea să spun exact cât, dar pot să recunosc. De vină pentru situația asta nu e indolența oamenilor mei, e faptul că sunt în continuare prea puțini. Este imposibil să facem față cu o mână de inspectori la tot ce se poate verifica pe piață. Recomandarea mea pentru consumatori este să cumpere lapte și produse lactate din spații special amenajate, autorizate, înregistrate, supuse unui control oficial și verificate de inspectorii de igienă. Dozatoarele de lapte, de exemplu, sunt extrem de sigure. Nu mai cumpărați de la colțul străzii, a declarat directorul executiv al DSVSA Neamț, Sorin Ulea.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentComercianţii din Bazar au câştigat o luptă cu Primăria
Articolul următorChitoşcă înfruntă Germania