medic spaga mita doctorDe departe, cel mai ”econom” dintre medicii ortopezi care fac obiectul anchetei de corupție, este dr. Gheorghe Borș, singurul care a fost plasat în arest la domiciliu și unul din cei doi doctori care și-au recunoscut faptele. În referatul de prelungire a arestării preventive, propunere care a fost respinsă în cazul lui, se precizează câți bani au fost ridicați în timpul perchezițiilor. Este vorba despre o sumă extrem de mare: ”Din dulapul metalic folosit de către inculpatul B. Ghe. ( de la serviciu- n.r.) a fost ridicată suma de 59.050 lei, despre care acesta a declarat că reprezintă bani dobândiţi licit. De asemenea, la percheziţia corporală efectuată asupra inculpatului B. Ghe. a fost găsită suma de 20.432 lei, printre care şi bancnotele din cupiura de 200 lei, având seria 155D2782730 şi cele 2 bancnote din cupiura de 50 lei, având seriile 074E4552960 şi 076A3713240, despre care inculpatul a precizat că reprezintă economii personale.” Dacă la serviciu s-au găsit ”doar” 80.000 de lei, la locuința medicului sumele au fost mult mai mari: ”La locuinţa inculpatului B. Ghe. au fost găsite următoarele sume de bani: 483.398 lei, 18.110 euro, 8.606 dolari americani, 2.470 lire sterline. De asemenea, a fost găsită o cantitate semnificativă de ţigări, pachete de cafea şi băuturi spirtoase, toate bunurile menţionate anterior, cu privire la care inculpatul a refuzat să precizeze provenienţa, fiind ridicate de către organele de poliţie judiciară”.

Doctorii Gheorghe Borș și Grigore Berea au fost singurii care au recunoscut că au primit bani de la pacienți, dar nu pentru că ar fi condiționat actul medical, ci pentru că au fost de acord cu idea de „recunoștință”. Oricum, deși avea foarte mulți bani și în dulap și asupra lui și, mai ales, acasă, dr. Borș figurează în referat cu cele mai puține fapte de luare de mită, și anume 5, în perioada decembrie 2018-martie 2019. Ulterior începerii anchetei, însă, la parchet s-au dus mai multe persoane care au depus plângere împotriva sa. Diferența față de ceilalți medici, prin prisma gravității faptelor, este faptul că dr. Borș nu opera, deci viața pacientului nu era pusă în pericol, ci se bucura de ”recunoștință” din partea pacienților doar pentru consultații și concedii medicale. Probabil din aceste motive nici nu a fost reclamat de bolnavi, nici de rudele lor.

”În raport de probele administrate de la data luării măsurii preventive, prin încheierea nr. 10/U/06.03.2019 judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că niciunul dintre suspecţii audiaţi până în prezent de procuror pentru infracţiunea de dare de mită nu a făcut referire la inculpatul B. Ghe.. Denunţurile înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ şi declaraţiile suspecţilor audiaţi de procuror se referă la activitatea inculpaţilor G. F., N. C. şi B. G. (…) În cazul inculpatului B. Ghe. judecătorul apreciază că poate fi identificată o măsură alternativă la arestul preventiv, respectiv măsura arestului la domiciliu, care ar putea asigura la fel de eficient buna desfăşurare a procesului penal, în condiţiile lipsei unor date certe că inculpatul ar încerca sau încearcă să zădărnicească aflarea adevărului, că ar încerca să se sustragă de la urmărirea penală sau judecată sau că ar pregăti comiterea altor infracţiuni”.

Din aceste considerente, instanța a apreciat că plasarea doctorului Borș în arest la domiciliu este o măsură suficientă, fiind vorba până la urmă tot despre o măsură preventivă, mai puțin severă ca formă de executare. În seara de 4 aprilie, după ce Curtea de Apel Bacău a respins contestația formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț cu privire la plasarea medicului în arest la domicliu, dr. Gheorghe Borș a fost eliberat din Arestul Poliției Neamț. În următoarele 30 de zile, el nu are voie să depășească limitele proprietății sale din comuna Ștefan cel Mare.

C.M.

 

Articolul precedentUn bărbat, care și-a lovit soția cu pumnii, a fost dus la arestare de poliţişti
Articolul următorMedicii arestați pentru mită au fost cercetați și anul trecut, dar dosarul a fost clasat
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

2 COMENTARII

  1. Amărâții se duceau cu bani împrumutați să deie la doctor să îi opereze și el cu salariul baban mai condiționa actul medical de o sumă de bani. Rușine, mare rușine nu față de semeni dar față de D-zeu. Se prevede că mâine poimâine va cere despăgubiri că a fost purtat în instanță că așa merge la noi în România!

Comentariile sunt închise.