0:00

Medicii arestați pentru mită au fost cercetați și anul trecut, dar dosarul a fost clasat, ZCH NEWS - sursa ta de informații”La data de 25.02.2019 Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ s‑a sesizat din oficiu despre faptul că un medic din cadrul Secţiei de Ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, posibil numitul G. F. a pretins foloase materiale în legătură cu o intervenţie chirurgicală la care trebuia să fie supus tatăl numitului S. O.”. Așa a început ancheta care a condus la arestarea celor 4 medici pentru motive care se știau de multă vreme și intraseră deja în sfera cutumelor. În referatul de prelungiere a arestării, sunt scrise negru pe alb: ”Probatoriul administrat în cauză a pus în evidenţă un fenomen infracţional concretizat în acte materiale repetate de luare de mită fie prin crearea unei aparenţe a condiţionării actului medical, pacienţii având impresia că, fără a da bani sau alte foloase nu vor beneficia de asistenţă medicală, fie prin primirea acestor foloase materiale ilicite după realizarea actului medical, de la pacienţi internaţi sau rude ale acestora, acte materiale săvârşite de inculpaţi în interiorul camerei nr. 335, cu destinaţie de vestiar pentru medici, în camera nr. 349, cu destinaţie cabinet medici de gardă, ambele situate la etajul 3 al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi în Cabinetul nr. 223 din Ambulatoriul Integrat de Specialitate”.

Anchetatorii au ridicat din secție înscrisuri medicale (registre, planificări servicii), facturi şi alte documente justificative de achiziţie sau transfer materiale de osteosinteză, și banii găsiți asupra doctorilor (4.400 de lei din dulapurile folosite de Constantin Nanu, dar și 38 de plicuri goale, de exemplu). La locuinţa doctorului Nanu au fost găsiți 30.000 lei şi 1450 de euro, ”despre care inculpatul a menţionat că sunt economii personale, cu care intenţiona să‑şi achiziţioneze un autoturism”. La locuința lui Florică Guțu au fost găsiți 10.000 lei – despre care soţia lui a declarat că reprezintă o parte din preţul obţinut prin vânzarea unui imobil din Brăila , dar și 4500 lei, 100 dolari şi 310 euro.

”Monitorizarea tehnică a activităţilor realizate de către inculpaţii N. C., B. Gr., G. F. şi B. Ghe. a pus în evidenţă un fenomen infracţional concretizat în acte materiale repetate de luare de mită fie prin condiţionarea actului medical, fie prin primirea acestor foloase materiale ilicite după realizarea actului medical, de la pacienţi internaţi sau rude ale acestora, acte materiale săvârşite în interiorul camerei nr. 335, cu destinaţie de vestiar pentru medici, în camera nr. 349, cu destinaţie cabinet medici de gardă, ambele situate la etajul 3 al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi în Cabinetul nr. 223 din Ambulatoriul Integrat de Specialitate”, susțin anchetatorii.

De la debutul cercetărilor, au fost identificate 59 de persoane care au dat bani medicilor, unele susținând că doar pentru materialele de osteosinteză necesare pentru intervențiile chirurgicale, altele recunoscând că au dat mită efectiv, pentru a fi siguri de reușita intervenției.

”Probele obţinute prin supraveghere tehnică se coroborează cu unele declaraţii ale suspecţilor cercetaţi pentru dare de mită, care au conturat existenţa unui circuit infracţional din care face parte şi medicul anestezist, parte componentă din echipa medicală planificată pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale, acesta fiind la rândul lui recompensat cu sume de bani pentru serviciul medical prestat”, se arată în referat. ”Au fost efectuate demersuri la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în vederea punerii la dispoziţie a dosarelor pacienţilor, în care se află foile de observaţie, precum şi a planificării serviciilor pentru medicii din cadrul Secţiei Anestezie Terapie Intensivă, la blocul operator. În aceste condiţii, susţine procurorul, lăsarea în libertate a inculpaţilor ar crea premise necesare pentru ca aceştia să poată lua legătura direct sau indirect cu medicii anestezişti, în vederea construirii unor apărări comune, care să îi pună la adăpost de răspunderea penală”.

După arestarea medicilor, mai mulți foști pacienți au depus denunțuri împotriva lor, urmând ca aceste plângeri să fie adăugate la dosarul existent. Faptul că este vorba despre o practică de tradiție și nu de un accident este demostrat de exemplul dr. Florică Guțu, care a fost condamnat la 1 an, cu suspendare, pentru luare de mită și i s-a interzis, inițial, să profeseze, dar ulterior medical și-a recăpătat acest drept.

Inculpatul G. F. a fost reîncadrat ca medic specialist la Secţia Ortopedie, în cadrul Spitalului de Urgenţă Piatra Neamţ, continuându‑şi aceeaşi activitate infracţională, ceea ce dovedeşte că pedeapsa anterioară nu şi‑a atins scopul”.

Unul din argumentele că ”pedeapsa” anterioară nu a avut niciun efect este și faptul că anul trecut doctorii COnstantin Nanu, Florică Guțu și Grigore Berea au fost vizați de o altă anchetă de luare de mită, însă dosarul a fost clasat, la sfârșitul lunii iulie, ”întrucât nu au existat suficiente probe din care să rezulte, dincolo de orice dubiu rezonabil că aceste fapte au fost săvârşite”.

C.M.

 

 

Articolul precedentDe ce a fost eliberat cel mai ”bogat” dintre ortopezii de la Spitalul Județean Neamț
Articolul următorPubliserv are planuri îndrăznețe pentru 2019
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.