De astăzi, 15 iunie 2018, pot cumpăra titluri de stat, emise de Ministerul Finanțelor Publice, aparent atractive dată fiind dobânda, de 5% pe an.
Emisiunea acestor titluri este realizată în cadrul Programului Tezaur – ediția Centenar și este destinată exclusiv populației. Un titlu are valoarea de 1 leu, scadența fiind la 5 ani, iar acces la cumpărare având o persoană rezidentă care a împlinit vârsta de 18 ani la data subscrierii.
Un alt avantaj e că dobânda este neimpozabilă, potrivit unui comuncat MFP. Titlurile de stat pot fi cumpărate prin următoarele canale de distribuție:
– în perioada 15 iunie – 6 iulie 2018, de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal
– în perioada 15 iunie – 5 iulie 2018, prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română din mediul urban, iar în perioada 15 iunie – 4 iulie 2018 din mediul rural.
”Titlurile de stat sunt în forma dematerializată, nu pot fi răscumpărate înainte de scadență, sunt netransferabile și nu se tranzacționează. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune”, informează MFP.
Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăși plafonul valoric de 100.000 lei pentru subscrierile realizate intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și respectiv de 100.000 lei pentru subscrierile realizate prin subunitățile poștale din rețeaua Companiei Naționale ”Poșta Română” S.A.
”Asta înseamnă că o persoană fizică poate subscrie în limita maximă a plafonului și la Trezorerie, dar și la Poșta Română, cumulând astfel 200.000 lei”, a declarat Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Administrației Finanțelor Publice Neamț.
În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moștenitori.
Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua și în lunile următoare, posibil și cu alte maturități care urmează a fi stabilite în funcție de evaluarea interesului pentru această primă emisiune, până la consumarea plafonului anual, stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde lei. ”Statul garantează 100% sumele depuse, dobânzile aferente și este corect să plătească pentru titlurile de stat destinate populației la fel cum plătește și pentru cele destinate pieței financiare”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.
Mai multe detalii puteți citi și aici. (C.I.)